B058: Endless summer Weisse – Weisse

En veteöl är ju sällan fel, och speciellt inte en varm sommar som denna. Därför fick detta bli den andra delen i dubbelbryggningen IPA/veteöl. Straight up, inga konstigheter. Kanske lite tråkig rent av. Det som var speciellt med den här bryggningen var att jag använde Barke pilsnermalt och golvmältat vetemalt. Återstår att se vilket smakbidrag det kan tänkas ge. Jag gjorde ingen förkultur på jästen utan hoppades lite grann på att jag underpitchade för att locka fram några bra estrar i det färdiga ölet.

Noteringar

180729 Mäskade en timme på 67 grader. 7,5 ml lactol i mäskvattnet. Ingen aning om pH. Kokade ytterligare en timme och kylde sedan till 21 C. OG 1.060 men fyllde på med lite kranvatten efter för att komma upp i 20 liter. 1.054 är nog det riktiga OG. Ingen syresättning men lät vörten rinna från hög höjd ner i jäskärlet. Pitch av jäst och raka vägen in i jäskammaren på 17 C.

180730 Puttrade på fint.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 15.5 IBUs 6.8 EBC 1.057 1.014 5.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (Weyermann) 2.5 kg 50
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 2.5 kg 50

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Hallertau Magnum 10 g 60 min Boil Pellet 14

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Lactic Acid 7.50 ml 60 min Mash Water Agent
Calcium Chloride 4.50 g 60 min Boil Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Weihenstephan Weizen (3068) Wyeast Labs 75% 17.78°C - 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 60 min

3 kommentarer

  1. Bryggde en likadan öl för två veckor sedan och provsmakade FG-provet häromdan. Jäkligt svår öl att få till i slutändan tycker jag (banan vs nejlika). Saknade verkligen bananestrararna deb här gången, och jag jäste den också på 17c (efter Brewing Classic Styles). Det skulle vara intressant att höra hur du får till det sen! Du pitchade förmodligen mycket färre celler och syresatte inte lika mycket som jag, och om det ger mer banan så skulle jag kunna tänka mig att ändra metod nästa gång.. 🙂 Jag har testat att underpitcha tidigare men jag har för mig att jag inte va jättenöjd då heller!

    1. Håll utkik i bloggposten så ska jag försöka uppdatera med smaknoteringar! Men håller med, det är absolut inte en lätt öl att få till.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Powered by WordPress | Theme: Graphy by Themegraphy