Avstämning 2016/2017

Det finns inget mer oinspirerande än att läsa hur bloggare ursäktar sig för bloggtorka. Det utfästs löften om uppryckning för sedan följas av en allt glesare inläggsfrekvens, därefter påbörjas den till synes oundvikliga resan mot dess död. Jag har sett det förut. Jag tänker inte ursäkta mig, jag för trots allt logg här för mitt egna höga nöjes skull. Jag kan bara konstatera att jag bryggde väldigt mycket öl i början av hösten vilket gjorde att faten var fulla, samtidigt som konsumtionen har varit lägre än förut. Det i kombination med att livet kom emellan har gjort att jag inte bryggt alls under avslutningen av 2016. Desto mer glädjande, och lite motsägelsefullt, är det då att allt fler har hittat hit. Andra halvan av 2016 har den här anspråkslösa hembryggarsidan åtminstone fördubblat trafiken. Förklaringen är tydlig. Mitt inlägg om receptet till Stigbergets GBG Beer Week är utan tvekan det mest lästa vilket i sin tur har varit en inkörsport till resten av bloggen. 2016 var onekligen NEIPAns år, lika omdiskuterad som uppskattad. Nåväl, det förändrar ingenting egentligen, jag fortsätter 2017 i samma manér!

I början av 2016 lovade jag mig själv att testa lite nya bryggtekniker under året som kom för att utvecklas som bryggare. Se ursprungsinlägget här. Bland annat skulle jag testa det här med vattenbehandling (vilket jag också gjort), flerstegsmäskning (har jag inte gjort) och jäsning under tryck (har jag gjort).

Vattenbehandlingen upplever jag som ett verkligt lyft. Ytterligare en parameter att skruva på för att hitta rätt. Däremot kan jag villigt erkänna att jag har ganska dålig koll på om det gjort någon skillnad eller inte, eftersom jag inte gjort några sida-vid-sida test. Jag känner att jag bara är i den stapplande inledningen av något som behöver betydligt mer tid för att greppa helt. Fram tills nu har jag mest gått på hörsägen, det som andra har varit lyckosamma med etc. Jag har för att underlätta för mig själv, och er om ni så vill, sammanställt vattenprofiler på en egen sida. Ta  inte siffrorna som Moses stentavlor bara.

Jäsning under tryck, johodå, det har jag testat. Framförallt ställdes det på sin spets när jag gjorde dom där NEIPAs tidigt under hösten. För syreminimeringen tror jag jäsning på fat är kanon. Däremot när man ska torrhumla ställde det till en del problem eftersom det fanns löst kolsyra i ölet. Det blev vulkaniserande kaskader av öl som fortplantade sig på hela köksgolvet. Så mjae, jag får nog slipa lite på tekniken för torrhumling i så fall. Kanske torrhumla tidigare. Ska testa det för pilsner också, mest för att hålla nere ovälkomna estrar.

Stegmäskning. Jag hade tidigt under året ambitioner att bygga en recirkulerande gryta, ett eget bryggverk med styrning, för att göra detta. Men jag fick inte ordning på pumpen och sen rann det liksom ut i sanden. En annan gång kanske.

2017 års löften? I år blir året då jag experimenterar med mältning av maltkorn. Mältningschema och en guide till mältning hemma har även det fått egna inlägg under året som gått. I skrivande stund försöker jag få skiten att gro, men än så länge ingen lycka. Det kommer ett eget inlägg om det vad det lider.

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: