B051: MoCitra IPA – IPA

När man kommit upp i ett digert antal IPA-bryggningar så är enskilda blogginlägg om dom kanske mindre intressanta för presumtiva läsare. Det här är bara min version av en ganska ordinär IPA. Det ska bli en bruksöl utan tvist som man kan dricka stora klunkar av. Receptet är inspirerat av min väldigt lyckade Stella Dorado IPA som jag gjorde förra våren. En IPA med maltunderstöd och fruktighet. Vattnet är de mest klassiska av IPA-vatten, Randy Moshers Ideal Pale Ale, med höga sulfatnivåer för att framhäva humlen och dess beska. Det enda som är “spännande” för egen del är att testa kombinationen av Citra och Motueka som jag hört ska vara som gjorda för varandra.

En ny grej ska jag faktiskt prova och det är att torrhumla under den aktiva delen av jäsningen. Jag läste nyss ett intressant inlägg om just det på Brülosophy. Enligt hypotesen kan jästen omvandla humleoljor under jäsningen vilket ska skapa en fruktigare karaktär. Enligt testet finns det ingen statistisk signifikans att detta skulle vara fallet, åtminstone kunde inte testpanelen känna någon större skillnad, men jag vill ändå bilda mig min egen uppfattning.

NOTERINGAR

170327 Bryggdag, del 1. Hade förberett RO-vatten sedan tidigare. Mäskade in men hamnade lite högt, 69 grader. Lämnade det så utan korrigering. Salterna åkte i enligt recept. pH blev högst oklart, tror 5.3. Även det lämnades utan korrigering. Mäskade 60 minuter och lakade sedan, totalt 16 liter vört till BK. Fick en extremt klar vört den här gången. Undrar om det berodde på att jag var lite noggrannare med krossningsgraden på Coronan? Tyckte jag fick fina stora skal den här gången. PBG blev 1.050, spot on. Lät vörten koka upp i 10 minuter och stängde sedan av värmen. To be continued…

170328 Bryggdag del 2. Kokade ca 30 min (tror jag), tillsatte irish moss 15 min från kokslut. Stängde av värmen och i med humle enligt schema. Lät det stå 30 min med liggunderlag och filt som isolering. Efter 30 min var tempen ca 85 grader, godkänt. Kylde ner till 18 grader snabbt. Bra varm- och kalldruvbildning, vörten som åkte ner i jäshinken var klar och fin. OG 1.058, 11 liter i hinken. Helt ok resultat. Syresatte med syrgas och sprinklade över torrjästen. May Epicurus be with you… 

Vattenprofil – Randy Moshers Ideal Pale Ale (ppm)
Ca 110 | Mg 18 | Na 17 | So4 350 | Cl 50 |  HCO3 38 |

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
12 L 60 min 39.5 IBUs 12.3 EBC 1.059 1.015 5.8 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 2.5 kg 78.13
Munich II (Weyermann) 500 g 15.63
Cara-Pils/Dextrine 100 g 3.12
Caramel/Crystal Malt - 40L 100 g 3.12

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Citra 30 g 30 min Aroma Pellet 12
Motueka 30 g 30 min Aroma Pellet 7
Citra 70 g 3 dagar Dry Hop Pellet 12
Motueka 70 g 3 dagar Dry Hop Pellet 7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Gypsum (Calcium Sulfate) 4.26 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt (MgSO4) 2.77 g 60 min Mash Water Agent
Calcium Chloride 0.54 g 60 min Mash Water Agent
Baking Soda 0.42 g 60 min Mash Water Agent
Salt 0.21 g 60 min Mash Water Agent
Irish Moss 1.00 tsp 10 min Boil Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
SafAle English Ale (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C - 24°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 60 min

 

8 kommentarer

 1. Intressant läsning! Vi brygger väldigt lika tror jag, så det är kul att va inne och läsa här! 🙂 Har ett par frågor på detta ämne: Hur gör du för att minimera oxidationen av dina humlestarka öl? Tycker du iporna blir lite oxiderade, eller håller dom sig fräscha hyfsat länge?

  1. Jag hade problem med det tidigare och skrev ett inlägg om saken https://alnemar.com/olen-blir-mork/ . Egentligen handlar det mest om syreminimering i alla steg. Jag använder numera fat och sedan dess har problemet faktiskt upphört. Om man flaskar ölen tror jag starkt på cap-on-foam, dvs kapsylera med skum på ölet.

   1. Då gör vi samma även där. Får man fråga hur du transporterar över ölen till fatet? Och hur torrhumlar du? Jag har sedan länge slutat att använda kran på hinkarna och kör alltid med hävert via ölventilen ner i det co2-fyllt fatet. Ölen torrhumlar jag löst i jäshinken 3-4 dagar innan tappning. Kallkrasch och ibland även gelatin också. Aldrig omtappning till ny hink.

    Har inga såna stora problem som med att ölen missfärgas, utan bara att humlekraftiga öl blir lite tråkiga och tappar fräschören fort, därav intresset för hur du gör. Lageröl och liknande humlefattiga öl håller sig kanonbra över tid! Senaste DIPAn fick till och med en domarbedömning med resultatet god, men något oxiderad.

    1. Jag kör också hävert till fatet, på precis samma sätt som du! Ska villigt erkänna att även mina ipor tappar i fräschör. Som hembryggare är det dock svårt att få tag i bra och fräsch humle, så det finns inte mycket att göra där. Ska testa lite olika torrhumlingstekniker framöver och se om jag hittar nått som funkar bra. Just nu prövar jag torrhumling vid högkreusen, men oftast har jag torrhumlat när ölet jäst färdigt, ibland under tryck (med varierad framgång) men oftast utan tryck.

     1. Okej, då är det inget magiskt jag missat då.. Man vill ju ha en smidig lösning med minimalt med nojja samtidigt som ölen faktiskt blir riktigt bra. Tack för svar och för en trevlig blogg!

      PS. Jag är brandkårskollega med Christofer Widlund, det var han som tipsade om din blogg. 🙂

 2. Jag byggde efter detta recept nu under våren, verkligen bra!
  Däremot var Motouekan slut på PGW så det fick bli Saaz istället .

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: