Börja baka med surdeg

surdegsbröd-768x1024

Förut har jag tyckt att bakning har varit ganska tråkigt med alla exakta mått och angivelser. På senare tid har jag upptäckt livskvalitén i egenbakat bröd och speciellt surdegsbröd! Det går inte att jämföra med köpebrödsutbudet i mina vanliga matvarubutiker. Själva bakandet tar inte speciellt mycket tid i anspråk, men man måste planera lite. Här är en grundkurs i hur man startar, underhåller och förvarar sin surdegskultur.

Starta en surdeg
Dag 1
I en glasburk med lock, blanda mjöl och vatten och rör om med en gaffel. Låt burken stå varmt och med locket på glänt.

1 dl vatten
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl rågmjöl 

Dag 2
Mata kulturen genom att tillsätta:
1 dl vatten
0.5 dl rågmjöl
0.5 dl vetemjöl

Dag 3
Fortsätt på samma sätt som dag 1 och 2:
1 dl vatten
0.5 dl rågmjöl
0.5 dl vetemjöl 

När surdegskulturen bubblar och är skummig vet du att den mår bra! Den är nu redo att göra en fördeg på. Jag kommer publicera några recept som jag prövar eller utvecklar framöver.

Underhålla och förvara en surdeg
Det finns några olika sätt att fövara och underhålla sin surdegskultur på. Här är en kort genomgång:

Kylskåpet
Jag förvarar min surdegskultur i en glasburk i kylen och matar den 1 gång i veckan. Om jag inte ska baka tar jag bort all surdeg förutom några matskedar och fyller på med 1 dl mjöl och 1 dl vatten enligt anvisningarna ovan. Sedan låter jag den stå ute i rumstemperatur till den börjar bubbla och sedan ställer jag in den i kylskåpet när den är som mest aktiv.

Blanda ut med mjöl
Blanda ut din surdegskultur med så mycket mjöl att den blir smulig och förvara den sedan i en glasburk i kylen. Hållbarheten blir mycket längre på det sättet, upp till 3 månader kanske. Återaktivera den genom att tillsätta ljummet vatten och låt den stå i rumstemperatur.

Torka
Man kan också torka surdegen om man vill ha en riktigt lång hållbarhet. Bred ut surdegskulturen på ett bakplåtspapper och låt torka i rumstemperatur. Bryt sedan sönder kulturen och finfördela den i en mixer. Detta håller i princip hur länge som helst. Återaktivera genom att tillsätta vatten och mjöl.

Frysa
Det här är inte rekommenderat och jag har inte provat det, men det ska gå att frysa en surdegskultur i iskuber och sedan i en platspåse. Hållbarheten är nått år. För att aktivera kulturen tinar du iskuberna och matar den som vanligt i rumstemperatur. Det kan ta lång tid innan den kommer igång.

%d bloggare gillar detta: