Element i kokkärlet

Jag har länge sneglat på ett bra sätt att kunna få effekt rakt ut i grytan när jag kokar. Delvis för att det är kul att bygga på sitt bryggverk delvis för att de ger möjligheter att koppla in styrsystem längre fram. Det som har gjort att jag har dragit mig för detta är för att jag generellt inte gillar fasta installationer i grytan eftersom det försvårar för rengöring. Därför ställde jag upp några krav som var tvungna att uppfyllas om jag skulle ge saken en riktig chans.

 • Lätt att ta ur/göra rent
 • En säker och snygg lösning för inkapsling
 • ULWD ifall man skulle råka torrköra elementet
 • Ingen svetsning, för jag kan inte och det är ganska dyrt

Jag fastnade, efter många om och men, för en lösning med tri clover/clamp-fästen. Den största fördelen är att det är lätt att montera loss elementet efter varje bryggning. Kapslingen är rostfri med jordpunkt. Elementet är ett så kallat Ultra Low Watt Density belagt med ett skyddande lager som förhindrar avlagringar. Det ska sägas att jag har 13 A säkringar där jag brygger, så för alla andra med vanliga 10 A säkringar skulle jag rekommendera en 2000 w version av elementet istället.

Efter att ha fått hem alla grejer tog det ett tag innan jag vågade ta hål i min gryta. Skulle det bli bra och tätt? Passade alla grejer? Jag köpte mig en metallstans (q.max punch) på eBay för att underlätta håltagningen, 47mm. Allt gick hyfsat smidigt och jag lyckades få det tätt.

Det finns två saker som stör mig.

 1. Hylsan med tri-clamp som sitter på grytan har inte tillräckligt mycket gängor för att muttrarna ska kunna sitta på rätt håll, med urfräsningen för O-ringarna mot grytväggen. Istället fick jag vända på dom och det fungerar hittills.
 2. Elementet är väldigt kort. Återstår att se om detta är ett problem. UPPDATERING Jag har nu testat elementet och det är absolut inga problem att få ett bra rullande kok på 25 liter. Effekten verkar vara precis lagom för min storlek på satser. UPPDATERING IGEN 151102. Jag vet inte om det är jag som behandlat elementet omilt, eller vad det kan vara, men det har blivit kraftiga beläggningar som nästan liknar rost på elementet. På utsidan är den inga problem, däremot insidan är lite trixigare att rengöra. Nu verkar det inte påverka funktionen nämnvärt, men jag hade ändå större förhoppningar på ett element som ska ha ett skyddande lager för att förhindra avlagringar.

triclamp

Inköpslista

Ca pris 1500 kr inkl frakt.

Har market ut var jag vill ha hålet. Fick en ungefärlig uppfattning om hur stort det kommer bli.
En sista bild som tät gryta? Hoppas inte det.
Borrade ett 10mm hål för att få in metallstansen. Låga varv och ett konstant tryck är hemligheten. Kan behövas skärvätska men det använde inte jag.
Metallstansen sitter som en smäck.
Stansen från utsidan av grytan.
Det gick tillslut men det var en del slit. Hade för lite moment i en sådan kort hylsnyckel.
Hylsan med tri-clover på plats. Muttern sitter alltså felvänd pga att gängorna inte räckte till.
Monterat och klart med kapslingen.
Det lite för korta elementet.
Här är kapslingen borttagen och ersatt med ett skyddslock ifall man vill brygga på plattan eller nått.

 

2 kommentarer

 1. Hej! Jag har själv byggt ett bryggverk, och just värmeelementet är en kritisk del. Jag kör med ett Peco-element, men det har en tendens att bränna vörten. Är du nöjd med det elementet du köpte, så här i efterhand? Om inte, har du testat något annat du skulle rekommendera? Ulwd, 2-2,4kW

  Isak

  1. Hej! Jo, element fungerar väl som det ska egentligen. Upplever inte någon bränd vört men däremot får jag beläggningar varje gång jag brygger. Jag har inte testat något annat element mer än Peco som jag har i min HLT. Den hanterar ju å andra sidan bara vatten. Man får nog vad man betalar för när det kommer till element. Man får förmodligen snegla åt vad riktiga bryggerier använder för att hitta nått som lämpar sig för livsmedelframställning.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: