En katastrofal bryggdag

Egbert van der Poel [Public domain], via Wikimedia Commons
Jag har märkt att de bryggningar som går allra bäst är de som är planerade. Om jag, som idag, får för mig att brygga “in the spure of the moment” blir det sällan bra.

Till att börja med insåg jag att jag hade 8 kg malt som skulle krossas till den imperial stout som skulle bryggas. Det är mer malt än jag någonsin krossat till en och samma bryggning förut. Pust. När jag krossat malten insåg jag att det inte skulle gå att mäska i mitt 19 liters mäskkärl. Det skulle bli på tok för tjock mäsk. Då mäskar jag väl i kokkärlet och kör BIAB istället då, tänkte jag och kände mig innovativ och anpassningsbar.

Tanken var att köra maxi-biab och laka med påsen ovanpå kokkärlet. Men 8 kg är ganska tungt, speciellt med minst lika mycket vatten i malten. Och hur fasen skulle jag inte spilla allt utanför grytan? Med ett nätgaller över grytan och en perforerad hink som biab-påsen fick sitta i gick det hyfsat bra. Trodde jag. När jag fått ut vörtprovet visade det 40 punkter under vad jag siktat på, 1.063 mot 1.099. Inte nog med det. Jag låg cirka 5 liter för lite mot beräkna kokvolym, 16 mot 21 liter. En helt bedrövlig effektivitet under mäskningen med andra ord. Jag skulle mäskat mycket tunnare inser jag nu i efterhand. Det var väldigt svårt att skölja ur en sådan stor mängd malt.

Under tiden jag kokade vörten rackade jag över min kommande DIPA till en ny hink. Anledningen var att jag tänkte använda jästkakan till dagens stout. Vad jag inte märkte var att min löst hängade 100w lampa i frysen (jäskammaren) hade lagt sig mot botten och börjat bränna sönder platsen. Underbart.

Som en grand finale på hela bryggdagen så glömde jag av att stänga av induktionsplattan efter koket vilket gjorde att det tog lite onödigt lång tid att kyla vörten. Och just det, jag spräckte mitt mätglas också. För besväret får jag 11-12 liter imperial stout, jag hoppas att det var värt det.

1 kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: