Jag odlar eget maltkorn!

I år ska jag odla eget maltkorn! Eller ja, om man ska vara riktigt petig så är det min gode vän bonden som ska odla det åt mig. Salome heter sorten och är ett ekologiskt maltkorn. Ett halvt hektar upplåter han till vårt lilla experiment och vi förväntas få i storleksordningen 1,5 ton torkat maltkorn. Så mycket kommer vi naturligtvis inte göra av med men det är liksom inte rationellt att odla mindre än så. Vi tar så mycket vi behöver och resten går till foder. Det är också problem att torka så lite korn så vi hoppas på torrt och gynnsamt väder i augusti så att vi kan tröska utan att behöva torka maskinellt.

Tills dess måste vi också lösa utrustning till själva mältningen. Se mitt tidigare inlägg där jag länkat till youtube-klipp! Blötläggning/förgroddning är inga problem, den gör vi enkelt i mitt mäsk- och lakkärl. Den huvudsakliga groddningen måste vi dock bygga en omrörare av något slag för att förhindra mögelpåväxt. Precis som i det länkade klippet tror jag att vi ska använda oss av en torkarmotor och ett cylinderformat plastkärl. Återkommer vid ett senare tillfälle med en byggtråd kring detta. Torkningen/mältningen tror vi att vi kan lösa i en varmluftsugn med hålplåtar för bra luftgenomströmning. Hursomhelst, det är mycket spännande detta, stay tuned!

P.S. Om det är någon i skaraborgstrakten som i sensommar/höst vill testa att mälta sitt eget korn finns det säkert möjligheter att hämta en säck mot en symbolisk summa eller hembrygd. Kontakta mig i så fall.

2 kommentarer

  1. Hejsan! Jag såg detta gamla inlägg och undrar hur det gick? (Det står säkert i något annat inlägg men hittar det inte nu)
    Vi ska göra samma sak och vill gärna ha tips och råd.

    1. Hej! Jo då, jag har testat att mälta pilsnermalt som sedan blev en pilsner (sök Ränngårdspilsner på sidan). Utbytet i mäsken blev ju ganska lågt vilket kanske var naturligt eftersom allt korn inte blev helt modifierat. Men jag har inte testat att mälta mer än så. Däremot finns det en guide hur jag mältade här på sidan samt mältningsscheman (se sidan i menyn). Det kanske kan vara till hjälp för dig? Det är ju ett ganska tidsödande arbete att mälta men kul att testa på. Kanske blir det mer mältning framöver men just nu räcker inte tiden till.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: