Ny termometer

Jag har införskaffat mig en ny termometer och sensor, en Greisinger GTH 1170 och en GES 130 (sensor). Anledningen vet jag inte, eller jo, det är väl det allmänna ha-begäret antar jag. Men egentligen är det inte en nödvändig pryl för att brygga bra öl, det har många bevisat. Men summan av tysk kvalitet, precision och teknik är svår att motstå. 

Intrycket då? Det är en suverän liten manick. Speciellt sensorn är ljusår från de billiga varianter man kan få tag på via eBay i form av byggkvalité och stabilitet. Framförallt så går sensorn att trycka i kontakten utan våld, vilket inte har varit fallet med de Kina-sensorer jag har provat. Gedigen sladd med avlastning, greppvänlig och en tunn sensor (1.5mm) som ger en stabil men ändå snabb avläsning. Man kan få ännu snabbare avläsning med en trådsensor istället men de Kina-varianter jag har prövat var alldeles för fluktuerande för att kunna göra en vettig avläsning. 1.5 mm instickssensor är en bra kompromiss mellan snabbhet och avläsbarhet i vätskor enligt min uppfattning. Om man har några slantar över kan jag verkligen rekommendera den. Köps billigast via Conrad.

5 kommentarer

  1. Hej! Hittade nyligen din blogg och måste börja med att säga att den är väldigt intressant. Riktigt snygga bilder och layout har du också! Överväger själv att köpa en GTH 1170 med lämplig sensor, tyvärr är jag inte alls insatt i ämnet och har svårt att avgöra vilken sensor jag borde köpa. Är GES 130:an vattentät ovanför själva stickan? Kan man alltså även väta plastdelen? Conrad säljer tydligen även en trådgivare, Greisinger GTF 300, som är betydligt billigare än 130:an, antar att teflonisolering innebär att den åtminstone går att doppa i vatten/mäsk. Du nämner att du haft dåliga erfarenheter med kinesiska varianter, tror du det beror på bristfällig kvalitet eller på att trådgivare inte skulle vara optimala vid ölbryggning? Skulle vara tacksam för svar 🙂

    1. Hej! Kul att du gillar bloggen och tack för berömmet! Vilken sensor du ska välja är lite upp till dig själv. Jag tvivlar inte på att alla Greisingers sensorer är av hög kvalité, åtminstone är GES130 det. Precis som jag skriver så tycker jag en tunn sticksensor är en bra kompromiss. Trådsensorna jag testade var för snabba. Det är svårt att få till en avläsning i en mäsk där temperaturen varierar så pass mycket beroende på om det är mitt i mäsken eller i utkanten, intill malten eller i fri vätska etc. Jag vågar inte svära på att hela sensorn är vattentät, men jag skulle tro det. Den är ju gjord för vätska så det vore konstigt annars. Anledningen till att jag inte gillar Kina-sensorerna är att passformen var så pass dålig. Jag fick slita för att få i dom i min givare, och det är inte meningen. Just kontakten brukar vara det mest känsliga stället för uppkomst av mätfel. Hoppas det var till hjälp!

    1. Har inte testat längre perioder i ugn själv, men specen är ju +550 C så jag förväntar mig att den ska klara det.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: