Reverse osmosis filter

Ett av mina löften för året var att ge det här med vattenbehandling en chans. Jag bor på landet med egen brunn vilket för min del innebär ett medelhårt vatten med förhållandevis höga bikarbonat- och kloridnivåer. Jag har mer och mer kommit att uppskatta maltigare öl men mitt vatten har gjort att det är en omöjlighet att få till. Dom har blivit lite kantiga helt enkelt. Efter ha snubblat in på Micke Eklunds hemsida började jag  fundera på om inte ett ro-filter vore nått som kunde hjälpa mig. I korthet innebär det att man filtrerar bort joner, molekyler och större partiklar från vattnet. Ett bra filter filtrerar bort allt, men den billiga variant jag köpte kommer jag ner till 97,2% filtreringsgrad. Det är helt ok! Med ro-vatten kan man således bygga upp sitt bryggvatten från (i det närmaste) noll. Det skapar en stor valfrihet när det kommer till att anpassa sitt vatten efter ölstil. Sen ska naturligtvis inte vattnets inverkan på det färdiga resultatet överdrivas. Jag har inga föreställningar om att det kommer betyda underverk. Men de många små detaljerna i byggprocessen och i råvarorna kanske sammantaget betyder något, förhoppningsvis.

Filtret köpte jag via eBay här. Tyskt fabrikat som efter det första testet, trots priset, gör sitt jobb. Om man är intresserad av hur verkningsgraden är behöver man även köpa en TDS-mätare (total dissolved solids). Även det via eBay för en struntsumma. Filtret har tre öppningar, en för inkommande kranvatten, en för utgående ro-vatten och en för slaskvatten. Jag har min stående i duschen. För en full jäshink på 30 liter så tar det ca 8 timmar. Fördelen är att man kan göra detta långt innan själva bryggdagen. Den sköter sig självt. 

För mörkare öl kommer jag nog även fortsättningsvis använda mitt vanliga vatten, det har visat sig passa ganska bra för det. Men för ljusare öl så kommer det här filtret väl till pass. Första bryggningen med ro-vatten är redan avklarad, en pilsner naturligtvis eftersom det är svårast att brygga med mitt vanliga vatten. Jag tillsatte alla salter i mäsken och lakade med mitt ro-vatten. Det verkar vara det normala förfarandet även om man rent teoretiskt skulle klara sig med bara kalcium och mjölksyra i mäsken, för att motverka köldgrumling respektive korrigera pH. Om man är intresserad av vattenbehandling är John Palmers kapitel om vatten i “How to brew” samt tillhörande nomograf en bra start. Beersmiths vattenverktyg är också ovärdeligt i sammanhanget. Den kan räkna ut de tillsatser du behöver för att nå ditt målvatten. Däremot tar den inte hänsyn till mäskens pH så där är nomgrafen ett bättre verktyg. Jag samlat nomgrafens olika förslag på vattenprofiler beroende på ölstil här på min egna sida. Hoppas det kan hjälpa någon. 

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: