Snabbare lageröl

Går det göra en lageröl som är färdig lika snabbt som en ale? Den otålige kanske inte vill vänta månader för att en lageröl ska bli klar. I det här fallet är det jag som är den otålige och den som ska brygga sin första lageröl. Liksom att göra en survört för snabbare suröl är det här en teknik för att snabbare få fram ett färdigt lageröl. Jag fick först höra talas om “snabb-lager” via den eminenta bloggen Brülosophy. Tekniken kräver att man kan kontrollera jästemperaturen på något sätt. I korthet ser jässchemat ut enligt följande, den som vill förkovra sig kan läsa mer i det länkade blogginlägget:

  • Håll 9-12 grader tills 50% av vörten har jäst ut, ca 4-14 dagar
  • Höj omgivningstemperaturen i jäskammaren 3 grader var tolfte timme tills tempen når 18-20 C
  • Stanna i detta temperaturspannet tills jäsningen är klar, ca 4-10 dagar
  • Sänk temperaturen 3-5 grader var tolfte timme tills temperaturen når 0 grader. Håll temperaturen 3-5 dagar tills ölet har klarnat.
  • Buteljera och ställ ölet i 20-23 grader i 2-3 veckor för kolsyra.
  • Ställ in ölet i kylskåp i ca 5 dagar innan det avnjuts.

5 kommentarer

  1. Kul! Jag är också precis i faggorna för att testa min första lager. Först ska jag bara göra berliner weisse. Nu känner jag mig som din ölbryggar-stalker 😉

    1. Haha, ingen fara! Jag skulle snarare säga att det har att göra med årstiden. Man vill ha något törstsläckande och rent på sommaren och lite kraftigare pjäser på andra sidan året.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: