Solera-projektet

Tillsatt ungöl
150906 pL02 10 liter
150906 pL03 20 liter
151008 pL04 20 liter
Uttag
160829 Birthday Sour Solera 2016 17 liter
Bakterier, jäst och tillsatser
150825 US-05 från primärjäsningen
150915 b.bruxellensis 2 l förkultur
150916 ekkuber, franska mellanrostade 50g
151008 BRY-97 från primärjäsningen
160419 Wyeast 3278 (sacc, lacto, pedi, brett) halvt smackpack

Solerans relativa ålder är 2244 dagar

 

UPPDATERINGAR

151008 Ett första smakprov i samband med att jag tillsatte det sista ungölet till soleran. Redan nu har den en fruktig syrlighet som alla satser fick i samband med snabbsurning innan primärjäsning. Jag smakade sida vid sida på den ungöl från pl04 som jag tillsatte och kan konstatera att soleran är betydligt rundare medan pl04 var lite mer kantig och träig. Soleran är också “träig” med inte på det sätt som kommer från ekkuber. Det är en annan sorts träighet som jag upplever hos lambiks i allmänhet. Jag tror det är kombinationen syra och en liten beska. Jag tycker den är trevlig redan nu men den kommer nog bli ändå godare ju mer tiden går. Första uttaget blir ju förmodligen inte förrän om ett år. Dock finns det ingen, eller mycket subtil, funk- eller brettkaraktär än. Jag tror att garaget kan vara i kallaste laget just nu för att få någon riktig jäsning, och därför har det inte blivit så mycket brett än. Spännande är det hursomhelst oh jag längtar redan nu tills jag ska få börja buteljera från det här solera-projektet.

151013 Efter sista fyllningen har ett litet kreusen bildats i damejeannens hals. Det finns tydliga tecken på fermentering. Tror detta kan bli bra att tappa till min födelsedag varje år.

151018 Sedan någon vecka tillbaka har jag ställt in en värmefläkt med en termostat i garaget. Den ska se till att temperaturen håller sig runt 15 grader nu under den kallare årstiden. Får se hur elräkningen ser ut huruvida jag fortsätter med detta.

151108 Fortfarande bra med aktivitet i damejeannen. Såpass bra att det bubblat upp i vattenlåset. Fick byta ut vattnet mot starsan.

151213 Hydrometerprov. SG 1015. Smakar väldigt trevligt, väldigt lambisk. Den kommer nog bli fin den här.

150419 Wow! Tilsatte lite mer bugs som jag hade liggandes, Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend. Tog hydrometerprov, SG 1.010. Den är riktigt fin! Den har blivit rundare och kristallklar. Päron finns där, bara en liten aning funk. Trevlig syra, pH 3.4. Tycker inte den behöver ha en större syra än så faktiskt.

150829 Första uttaget, se eget inlägg “Birthday Sour Solera 2016”

Bakgrund

Jag kom över en mycket fin gammal damejeanne på 50 liter som jag tyckte skulle passa fint till ett solera-projekt. Solera är en teknik som används till bland annat vinäger där man långlagrar på ekfat. Någon gång per år gör man ett uttag på 1/3 eller 1/2 av ölet och fyller på med ny vört eller ungöl. På så sätt kommer den relativa åldern för ölet sakta höjas, dessutom kan man förändra karaktären på ölet över tid beroende på vilken vört som tillförs. Det finns mycket skrivet om solera-tekniken på nätet, så jag tänkte inte bli långrandig.

En farhåga jag hade innan var att låta vört sitta på jästen under en sådan lång tid. Tydligen är autolys sällan ett problem när man använder brett eftersom den metaboliserar felsmaker till följd av autolysen. I mitt fall tänkte jag ändå minimera mängden jäst i damejeannen genom att först primärjäsa i ett annat kärl.

En annan tanke var hur man skulle imitera ett ekfat. Till att börja med tillför jag ekkuber, 1g/l fransk medium rostad, som jag kokat innan för att bli av med dom mest intensiva tonerna. Om man vill ha mer karaktär kan man alltid tillföra mer allteftersom.

Sammanfattning av tekniken jag kommer att begagna mig av:

  • Vanlig vörtproduktion, pLambik-liknande med mycket dextriner
  • Snabbsurning med lacto under högre temperatur i kokkärlet
  • Primärjäsning med valfri sacchromyces jäst i vanligt platskärl
  • Efter primärjäsningen, överför ungölet till 50 liters damejeanne för sekundärjäsning/lagring med brett/sacc/lacto/pedio
  • Tillsätt ekkuber, 1g/l
  • Tappa ur ca 1/3 – 1/2 av vörten varje år och återupprepa processen

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: