Syresättning av vörten

Paul Klee [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

UPPDATERING

150831 Nu har jag haft den här manicken ett tag och jag ska villigt erkänna att jag inte använt den många gånger. Visst, det kan säkert göra viss nytta men i de flesta fall klarar man sig nog utan den. Om jag brygger mycket stark öl kan den nog ändå komma väl till pass.

160426 Jag har tagit som vana att den sista tiden alltid syresätta med ren syrgas, oavsett vörtstyrkan. Jäsningen har kommit igång snabbare och jag upplever bättre slutprodukter. Om detta beror på syrgasen eller andra förbättringar jag gjort låter jag vara osagt. Jag skulle ändå vilja revidera mitt tidigare statement och säga att den faktiskt är ganska användbar.

En väl syresatt vört är av godo om det sker i samband med att jästen har tillsätts. Under koket försvinner mycket av det syre som jästen behöver under jäsningen. Som en glad amatör kan man vispa med en ballongvisp, låta vörten porla ner i jäskärlet, eller skaka hela jäskärlet för att syresätta vörten. Det allra bästa är dock att syresätta med ren syrgas. Detta minskar risken att få med sig massa icke önskvärda bakterier betydligt.

För att bli riktigt nördig har jag därför införskaffat mig lite apparatur (det är ju så roligt) för att syresätta vörten. Det som behövs är syrgas, en regulator, lite slang samt en diffusionssten. Det sistnämnda bör vara av typen 0,5 mikron om man använder ren syrgas (för så små och effektiva bubblor som möjligt). Om man använder en akvariepump eller kompressor etc får man gå upp några steg till 2 mikron. Detta är dock inte att rekommendera eftersom själva vitsen försvinner om man trycker in omgivningsluft i vörten.

Regulatorn köper man billigt från Jula. Det är egentligen en reservdel till en svets. Svetsens artikelnummer är 218530, regulatorns reservdelsnummer är dock R020334. Kontakta Julas support och be dom skicka regulatorn till ditt närmaste varuhus. Själv bor jag nära centrallagret så jag hämtade den direkt där. Slangnippeln som kommer med regulatorn är 4 mm (yd) och diffusionsstenens nippel är 6 mm (yd). Efter mycket om och men valde jag att sätta en 4 mm (id) silikonslang mellan dessa två. En ersättningsnippel modell större finns inte att få tag på till regulatorn, det är en specialare med skåra och fjäder. Silikonslangen är inte optimalt att använda i trycksatta system eftersom den är elastisk. I det här fallet är det dock en fördel eftersom jag kan trä på den på en större diameter, samtidigt kommer det inte vara några höga tryck eller långa tidsspann. Det var bra jobbigt att trä på slangen på diffusionsstenens nippel men det gick med lite varmvatten och god vilja.

Alternativt kan man använda “sytråd” -> JG-koppling -> PE-slang. Sytråden är även den för liten för nippeln, men det går att trä på med hjälp av lite varmvatten. Fördelen är att man inte behöver några slangklämmor eftersom slangen är styv och sitter som berget.

Inköpslista

Jula
Syrgastub 930 ml (artnr. 218532), 269 kr
Syrgasregulator (reservdelsnr. R020334), 255 kr

Ebay.com
Silikonslang, 4 mm (innerdiameter), 65 kr inkl. frakt

Aliexpress.com
Diffusionssten, 0,5 mikron, 90 kr inkl. frakt

+ eventuellt ett par slangklämmor, jag hittade inga som var så små jag har satte buntband istället

Totalt: ca 680 kr

När man syresätter vörten vispar man runt diffusionsstenen längs botten av jäskärlet i någon minut med ett ganska blygsamt flöde, ca 1-2 l/min. Om man vill kontrollera flödet mer exakt skulle man naturligtvis kunna sätta dit en flödesmätare, men personligen tycker jag det är lite överarbetat. Glöm inte att desinficera slang och diffusionssten innan du sänker ned den i vörten. Innan du börjar, läs på lite om säkerhet om hur man hanterar syrgas. Här finns lite matnyttigt.

13 kommentarer

  1. Det kan man säkert räkna ut, men jag skulle tro runt 100. Min har inte tagit slut än iallafall.

   1. Det var mycket mer än jag trodde! Då är det ju värt investeringen med råge.. 🙂 Är du fortfarande nöjd med din syrgas-setup? Nåt du skulle göra annorlunda?

    1. Nej, jag tycker den funkar bra! Jag kör inte med silikonslang utan med PE-slang och sytråd med en jg-koppling emellan.

     1. Okej! Så, om jag gissar rätt på ordningen: flaska-regulator-jg-sytråd-jg-PEslang-diffusionssten?

     2. Nja, flaska regulator sytråd jg PE-slang-diffussionssten. Sen kan man ju som sagt klämma in en flödesmätare också, men personligen tyckte jag det var lite overkill.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: