Om

eric-bauhaus

Det här är en blogg om hembryggning av öl, men även lite matlagning och andra drycker. Här samlar jag recept och tekniker som jag använt med framgång eller motgång. Det är också en slags brygglogg för min egen del, för att hålla koll på gamla recept och föra anteckningar kring bryggprocessen och ölets utveckling. Om du undrar något, kontakta mig gärna, jag svarar för det mesta!

Bryggarprofil

Berätta vem du är?
Eric Alnemar, dryga 30 år gammal från en ort som heter Götene, belägen mellan Vänern och Vättern på den skaraborgska slätten. Barn, fru och katt. När jag inte brygger öl arbetar jag som planarkitekt.

När började du brygga öl och varför?
Jag började brygga öl 2013 efter att min kollega hade börjat med hembryggning. Jag visste nästan direkt att det här helt och hållet var min grej. Jag har ett stort intresse för matlagning, syltning, saftning och självhushållning enligt gamla tekniker. Att brygga sitt eget öl låg helt i linje med det.

Hur ofta brygger du?
Ca 10-20 bryggningar per år är en ganska lagom nivå som jag skulle vilja behålla. Det innebär att det nästa alltid står någon jäshink eller damejeanne och puttrar. Mycket handlar om planering för att få tiden att räcka till för familj och vardag. På senare tid har jag kört mycket overnight mash och då kan man dela upp bryggdagen i flera mindre portioner. Förbereda och mäska sen kväll/natt och laka och koka tidig morgon/förmiddag. Det är en fördel som småbarnsförälder.

Vad har du för utrustning?
Jag började med att köra BIAB men för tillfället har jag ett trekärlssystem med HLT, MLT och BK, helt gravitationsmatat. Det är ett ganska enkelt system som jag trivs bra med. På senare tid har jag sneglat på att bygga någon slag styrning till MLT:n så jag kan göra olika raster. Det återstår dock att se om detta blir verklighet. Håll utkik på bloggen framöver. Jag har två kylskåp, ett som jäskammare och ett annat som kegerator. Läs mer om min bryggutrustning på den här sidan.

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Jag brygger i garaget där jag håller på och bygger upp ett hembryggeri i det lilla formatet. Där finns ett kök med framdraget kallvatten, golvbrunn och trefas.

Berätta om din bryggmetod?
Jag brygger oftast ca 20 liter öl åt gången. Det är en lagom storlek att hantera som hembryggare. Numera gör jag även mindre satser, i första hand när jag experimenterar eller gör oprövade recept. För det mesta kör jag enstegs infusionsmäskning och satslakning.  Läs mer om en typisk bryggdag i det här inlägget.

Vad är tanken bakom dina öl?
Jag gillar de flesta sorters öl och tycker om att pröva nya stilar. Hembryggning är en outsinlig källa till experimenterande och receptlusta. Det har blivit mycket IPA och imperial stout naturligtvis, men jag ser fram emot att även göra mer maltbetonade öl framöver. Jag är extremt kritisk vad gäller mina egna öl och det händer att jag häller ut större delen av det jag bryggt om jag inte anser att det håller måttet. Bryggningarna brukar ske ganska spontant men i grund och botten har jag alltid ett recept färdigt. Ofta slarvar jag dock med förkulturer och pH-justeringar, där måste jag skärpa till mig lite. En välresearchad bryggning med bra förberedelser blir alltid bättre har jag lärt mig den hårda vägen. Jag vill att mina öl i första hand ska hålla en hög teknisk kvalité. Konstiga felsmaker, opassande estrar och fenoler går bort. Utöver det vill jag ölet följer den idé som jag har när jag formulerar receptet. Om jag vill ha en veteöl som smakar banan så ska den smaka banan osv.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
Där är det nog jämnt skägg mellan en Florida weisse och en flamländsk rödöl. Dom blev precis som jag hade tänkt mig och det är själva måttstocken för en bra öl i min bok.

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med det?
En omöjlig fråga att svara på. Mycket beror såklart på tillfället då ölet dracks. En av de godaste ölen jag druckit var på en innergårdsbalkong på ett hotell i Berlin. Det var en vårkväll men det var sommarvarmt, solen var precis på väg att gå ner över hustaken. Vi hade just kommit fram efter ett halvdygns bilande från Sverige och min kompis, som på den tiden bodde i Berlin, svängde förbi med kylskåpskall tysk lageröl. Det var ganska fint. Överlag skulle jag säga att jag blir mer och mer imponerad av medelstora bryggerier som kontinuerligt håller en hög kvalité på sina produkter men som fortfarande är innovativa. Oppigårds till exempel, jämn kvalité samtidigt som man med jämna mellanrum släpper spännande samarbetsöl eller specialöl.

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Just nu skulle jag vilja slipa mer på mina recept. Jag skulle vilja få fram ett bra öl i varje stil som jag uppskattar och dricker ofta. Tyvärr är experimentlustan för stor så jag ger mig gärna i kast med nya stilar, nya ingredienser och nya tillsatser. Framöver vill jag brygga samma recept med färre justeringar fler gånger för att “sätta det”.

Har du några tips eller trix till andra bryggare?
Brygg ofta, brygg samma recept flera gånger med få justeringar och försök förstå vad just du gillar. SMASH – Single malt and single hops recept är ett utmärkt sätt att få koll på de råvaror du hanterar.

Kontakt

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande