Humledricka

Det här receptet har jag fått av min svärfar som i sin tur fått det av sin mor och som i sin tur fått det av en väninna osv. Svärfar menar att humledricka har en starkt lugnande och sövande effekt. Han fick smaka på det som liten då han inte kunde sova. Enligt internet botar den både stress och sömnlöshet. Nåväl, det här är det gamla familjereceptet.

Ingredienser
10 liter vatten
1,5 kg strösocker
4 citroner
2 kkp humlekottar
2 kkp russin
4 kkp farin
50g bakjäst

Tillvägagångssätt
Koka upp vatten och häll över strösocker, humlekottar och de skivade citronerna. Efter avsvalning till ca 30 °C hälls humledrickan över till ett jäskärl samtidigt som humlekottarna och citronerna silas bort. Tillsätt jästen, farinsockret och russinen. Låt humledrickan jäsa i två veckor eller tills det inte bubblar mer ur vattenlåset. Efter avslutad jäsning ställs humledrickan kallt, helst 0 °C, för att klarna. Fiska upp russinen ur humledrickan i samma veva. Den klara humledrickan tappas över med en hävert till ett tappkärl. Tappa upp på mörka flaskor för att inte UV-ljuset ska förstöra humlesmaken. Servera med mycket is varma sommarkvällar.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *