B045: GBG Beer Week 2016 – NEIPA

Likt många andra som druckit GBG Beer Week 2016 blev jag ganska tagen av hur förbaskat god den där New England IPA:n var. Den for ju direkt upp på listan över en av världens bästa ipor. I ruset och euforin över att ha smakat ren humlenektar satte jag mig och författade en hyllning till Stigbergets och undrade försynt om man inte kunde få ta del av receptet. Jag hade inte några stora förhoppningar om något uttömmande svar men döm av min förvåning när jag några dagar senare hade ett mail i inkorgen från Olle Andersson, bryggare på Stigbergets. Generöst nog delade han med sig av receptet och svarade på mina frågor.


Hej!

Här kommer en snabb översättning av receptet.

OG: 15 P
FG: 3,5 P

Malt

 • 80% Crisp Extra Pale Ale
 • 10% Crisp Torrified Oat
 • 10% Crisp Torrified Wheat

Det är lika delar Nelson, Mosaic och Citra i kok och torrhumling. All vår ”kok humle” går i vår whirlpool. Den får alltså ligga med vörten i en halvtimme medans vi whirlpoolar innan kylning. Som hembryggare kan du göra ett “hopstand” på 30 min efter kokslut och sedan börja nedkylningen.

 • 6 g/liter humle i whirlpool eller hopstand.
 • 8-9 gram/liter i torrhumling.

Jag jäser med S-04 vid 17 grader i typ 3 dagar. Höjer sedan tempen till 21 grader och låter den jäsa ut. Efter 7-8 dagar har den jäst färdigt och har fått stå och rensa upp sig lite. Då torrhumlar jag ölen. Viktigt här är att torrhumla varmt. Efter 3-4 dagars torrhumling tar jag ner ölen till 0 grader och låter den sedimentera lite. Sen är det bara att servera!

Vet att det är svårt för hembryggare men en viktigt faktor här är att jag tillämpar en trycksatt jäsning efter de första 3 dagarna. Jag “spundar” alltså ölen till 1,0 bar och låter den jäsa klart under tryck. Att torrhumla under tryck upplever jag ger bättre arom.

Vattnet är Göteborgs vatten med 1:3 tillsatt CaS04 och CaCl i mäsk. Jag siktar på att få upp Ca värdet i mäskvattnet till ungefär 120 mg/L.

Hoppas det går bra!
~
Olle
Bryggare på Stigberget och O/O


Receptet skiljer sig lite från de hembryggarvarianter jag sett florera på nätet, i första hand vad gäller humlen. Stigbergets använder förutom Nelson Sauvin och Mosaic även Citra. Ingen humle tillsätts i koket utan bara i whirlpoolen. Med det sagt var det ju bara att försöka klona det här ölet, vilket borde gå bra eftersom jag fått så detaljerade instruktioner. Jag har även försökt härma Göteborgsvattnet så att man kommer så nära som möjligt.

UPPDATERINGAR

160909 Bryggdag tillsammans med kollegor. Enkelt recept att brygga eftersom det bara var vanlig mäskning och en humlegiva vid 0 minuter.  Mäsk pH 5.1, lämnades utan korrigering. 23,5 liter till kokkärlet och 16 liter efter kok och 30 min hopstand, minus druv och humlerester. Fick således späda lite i jäshinken vilket gjorde att jag landade på OG 1.063 mot förväntat 1.068. 17 grader i jäskylen och dessförinnan syresättning med syrgas. Jag är imponerad att efter 30 minuters hopstand fortfarande hålla ca 95 grader i grytan. Isolerade lite med filtar och liggunderlag.

160910 Nästa morgon puttrar det på fint.

160912 Tre dagar in i jäsningen vilket innebär att det är dags att tappa om till fat, sätta 1 bars tryck och höja temperaturen till 21 grader. Sagt och gjort. Hittade en mygga i jäskärlet, jävla årstid att brygga på det här..

160913 SG 1.018 vilket borde vara FG. Smakar lite märkligt, bananmangopuré typ. Trycket nere på 0,5 bar, svårt att hitta rätt inställning på övertrycksventilen.

160915 Jag har haft en ”rolig” kväll! Skulle torrhumla så jag skickade i tre påsar med humle i fatet varpå det svarade med en ölfontän. Uppskattningsvis 4 liter översvämmade köksgolvet. Jag fick ju äntligen en anledning att städa bakom kylskåpet iallafall, jippie. Jag vet egentligen inte varför det reagerade som det gjorde men gissningsvis hade trycket gjort att det löst sig en hel del kolsyra i ölet redan, det i kombination med nykokade humlestrumpor var nog den sk droppen som fick bägaren (hmpf, fatet) att rinna över.


160918 Tappar om till serveringsfat, smakar mycket lovande. Fruktigt!


160919 Väldigt bra, jag säger inte mer än så. Måste samla intrycken lite..


160921 Tvångskolsyrade genom skakning det allra sista. Buteljerade halva fatet till mina medbryggare. Stay gold!

160927 Ok, på det stora hela en god öl men fortfarande en vetesyrlighet, lite dålig humlearom och inte den där rundheten jag eftersöker. Jakten fortsätter.

161006 Slut i fatet!

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 58.6 IBUs 12.3 EBC 1.068 1.018 6.6 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale (Crisp) 5 kg 83.33
Oats, Flaked 500 g 8.33
Wheat, Torrified 500 g 8.33

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Citra 40 g 30 min Aroma Pellet 12
Mosaic (HBC 369) 40 g 30 min Aroma Pellet 12.3
Nelson Sauvin 40 g 30 min Aroma Pellet 12
Citra 60 g 3 dagar Dry Hop Pellet 12
Mosaic (HBC 369) 60 g 3 dagar Dry Hop Pellet 12.3
Nelson Sauvin 60 g 3 dagar Dry Hop Pellet 12

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Calcium Chloride 7.50 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 2.50 g 60 min Mash Water Agent
Baking Soda 1.70 g 60 min Mash Water Agent
Salt 0.50 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt (MgSO4) 0.10 g 60 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
SafAle English Ale (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C - 24°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 60 min

20 kommentarer

  1. Tack! All cred till Stigbergets för en grym öl! Personligen har jag bestämt mig för att skruva ner eller ta bort vetet till nästa gång. Den finns en syrlighet i eftersmaken som jag tror man kan härleda dit. Jag är inte helt bekväm med den. Men så är man ju den hårdaste domaren själv.

 1. Tjena Eric.
  Har funderingar på att prova detta recept.
  Men när jag knappar in det i Beersmith på 20l batch får jag på ibu på hela
  122.
  Det kommer nog bli gör mycket misstänker jag.
  Har du provdruckit din?

  1. Hej! Jag har druckit min och den är definitivt inte 122 IBU. Är du säker på att du inte blivit lurad av givorna det står 30 min på? Det är alltså 30 min hopstand efter du stängt av koket. Du ska inte ha med någon humle under koket, endast hopstand.

  1. Hej! Precis som tidigare synpunkt kanske du blandar ihop 30 min whirlpool/hopstand med 30 min kok? Det är alltså ingen humle i koket i det här receptet.

   1. Nej jag har inte blandat ihop någonting men du svarade inte på min fråga om hur du kommit fram till ett IBU på 58,6.

    1. Kommit fram och kommit fram, det är en Beersmith-beräkning som jag inte ger speciellt mycket för egentligen. Men om jag kommer ihåg ölet rätt så är även min personliga skattning att det skulle vara runt 60 IBU.

 2. Det är just det jag är orolig för att Beersmith kanske inte stämmer. Tycker du att du fick ut tillräcklig beska ur ölen eller skulle du vilja öka på beskan?

  1. NEIPA som ”stil” är ju inte så besk som en IPA, 60 IBU är i överkant tycker jag. I senare versioner av stilen har jag dragit ner på whirlpool-humlen ytterligare. Tyckte den här blev lite för besk för stilen faktiskt.

    1. Absolut, det är ju ett annat sätt att göra det på men jag upplever det som lite mer svårkontrollerat än att dra ner på hopstand-humlen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: