B017: Midnattsvete – Berliner Weisse

OBS! Den här ölen blev inte speciellt bra och det slutade med att jag dumpade den. En teknik som fungerar bättre för mig är att göra en survört istället för att surmäska.

Den här ölen fick namnet midnattsvete för att den tillverkades mestadels kring den tiden, ej att förväxla med malten ”Midnight Wheat”. Det här var lite av en experimentöl, min första Berliner Weisse, första surmäsk och första no-boil. Surmäskningen gjordes några dagar innan själva bryggningen med 0,5 kg pilsnermalt från den totala maltnotan. En näve okrossad pilsnermalt (lactobacillus) tillsattes när mäsken stabiliserat sig på 45 C. Från början hade jag tänkt att använda en elvärmesits från Biltema för att hålla mäsken på 45 grader under flera dagar men den användes aldrig. Istället kom jag på att man kan ju använda min HLT som ett vattenbad och ställa hela grytan med mäsken där i. Det blir ju en betydligt jämnare värmefördelning och dessutom är vatten ett betydligt mindre flyktigt medium än luft. Sagt och gjort, jag ställde in min termostat (STC-1000) på 45 grader och väntade. Efter 48 timmar tyckte jag att det borde vara tillräckligt surt, åtminstone luktade och smakade det så. Dessvärre hade jag inga pH-stickor att mäta exakt hur surt det blev, men det måste inhandlas till nästa gång.

På bryggdagen mäskade jag resterande malt under en timmes tid på ca 67 grader. Jag tillsatte även lite överbliven Hersbrucker i mäsken, mest för att få kalla den färdiga produkten för ”öl”. När mäskningen var klar lakade jag och tillsatte därefter survörten och höjde temperaturen till strax över 70 grader. Denna temperatur höll jag i ca 20 minuter. Jag tappade sedan över den varma vörten ned i jäskärlet och lät det svalna över natten, dvs no-chill. Eftersom jag aldrig kommit upp över 80 grader under bryggningen var jag inte rädd att det skulle utvecklas någon DMS på grund av detta. Nästa dag tillsatte jag ett paket US-05.

UPPDATERING

2/4-15
Jäsningen kom igång först efter ett dygn och har puttrat på i maklig takt några dagar. Vörten är mycket grumlig och nästan vit/beige. Doften påminner om våt disktrasa, smaken är lätt syrlig med lite bebisspya. Mycket proteiner! Ingen antydan till humlearom. SG ligger på 1.009 för tillfället men jag hoppas att den jäser ut några pinnar till. Jag hoppas både doft och smak förändras till det bättre när jästen gjort sitt.

26/5-15
Jag dumpade den här satsen. Mäsken hade förmodligen haft för stor kontakt med syre vilket i sin tur uppmuntrade andra mikroorganismer än lactobacillus att ta fäste. Nu när jag läst på mer är det tydligen ett ganska vanligt problem. Jag har istället prövat att survörta/sour worting/sour ketteling med större framgång.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
19 L 0 min 0.0 IBUs 4.7 EBC 1.030 1.006 3.1 %
Resultat 1.046 1.01 4.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 1.5 kg 60
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 1 kg 40

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Hallertauer Hersbrucker 54 g 0 min Mash Pellet 2.4

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C – 23.89°C
Lactobacillus (5335) Wyeast Labs 80% 15.56°C – 35°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 65.56°C 75 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Primary 4 dagar 19.44°C
Secondary 10 dagar 19.44°C
Aging 30 dagar 18.33°C

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *