B021: Florida mein Liebling – Florida Weisse

Först och främst, vad är en Florida Weisse? Modernt påfund och hitte-på, inte en egentlig stil i SHBF:s mening utan en vidareutveckling av en klassisk Berliner Weisse. Skillnaden är den att man även tillsätter någon slags tropisk frukt. Made in America, naturligtvis. Så, då var det avklarat. Ruskigt gott är det i varje fall! Tanken med den här ölen var att det skulle bli något friskt, surt och tropiskt som gick att dricka varma sommarkvällar. Inspirationen kommer från Fermentörernas goda Florida Weisse som jag drack på SM härom sisten. Receptet var ganska enkelt med pilsnermalt (ca 65%) och vetemalt (ca 35 %).

Det som var nytt denna gången var att jag använde mig av survörtstekniken. Jag började med att göra en förkultur med lactobacillus som jag efter några dagar tillsatte till stamvörten. Förkulturen hölls varm (ca 37 grader) och syrefri hela tiden och efter några dagar var den klar för att pitchas.  Jag höll sedan stamvörten varm, ca 45 grader, tills den kommit ner till ca pH 3,7. 24 timmar efter att jag tillsatt förkulturen till vörten var den klar och jag kokade jag sedan hela kalaset i 15 minuter för att ha ihjäl mjölksyrabakterierna. Därefter kylde jag som vanligt och tillsatte en ordinär öljäst för att jäsa ut allt socker. Jag hade bara S-04 hemma och fick försent klart för mig att just den jästen inte är den mest krispiga sträng som man kunde valt. US-05 är nog ett bättre alternativ egentligen.

Jag tillsatte passionsfruktspuré och torrhumlade efter några dagar då primärjäsningen var över. Av en slump hade jag köpt på mig en ny humlesort från Sydafrika vid namn Southern Passion. Den karaktäriseras av just passionsfrukt i både arom och smak, gott så! Nu hoppas vi på en syrligt tropisk Florida Weisse att dricka i sommar! Purén doftade inget annat än fantastiskt, så jag har stora förhoppningar.

Purén köpte jag, eller ja, jag fick den egentligen i gentjänst av en kompis, från Werners Gourmentservice.

Noteringar

31/5-15 Jag buteljerade denna idag med sikte på 3.0 co2/vol i kolsyra, ganska högt med andra ord, precis som det ska vara. Den fantastiska aromen hade avtagit något men det kan också bero på att ölen var 10 grader kallare. Det smakar fortfarande väldigt mycket passionsfrukt. Smaken från FG provet var riktigt bra, kanske den bästa öl jag bryggt, och det utan kolsyra än så länge. Frisk, fruktig, syrlig. FG låg på 1.010 och det är ganska högt men ändå förväntat med den jästen jag använde. I dagsläget är det bara positivt. Den är väldigt sur och det kvarvarande sockret hjälper ölet i det avseendet. Jag tror inte den kommer sjunka mycket lägre än så. Jag har fortfarande svårt att avgöra pH med mina mätstickor, men jag tror den ligger runt 3.4 nu. Passionsfruktspurén sänkte nog pH ytterligare ett par punkter. Ser fram emot att dricka den här ölen i sommar! 151107 Denna ölen tog slut på mindre än en månad men det är helt klart den bästa öl jag bryggt. Jag kommer definitivt brygga den till våren igen.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 0.0 IBUs 6.9 EBC 1.034 1.004 3.9 %
Resultat 1.046 1.01 4.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 1.5 kg 33.33
Wheat Malt, Ger 1 kg 22.22
Passion fruit 2 kg 44.44

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Southern Passion 50 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Lactobacillus A-fil (0000) Valio 80% 15.56°C – 35°C
Lactobacillus pilsnermalt (0000) Weyermann 80% 15.56°C – 35°C
SafAle English Ale (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C – 24°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 64.44°C 75 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Primary 4 dagar 19.44°C
Secondary 10 dagar 19.44°C
Aging 30 dagar 18.33°C

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *