B022: Törst – Helles

Jag var sugen på något riktigt rent, brödigt och gräddigt att svalka sig med i sommarvärmen. Något mjukt med en behaglig beska. Något att släcka törsten med. Summan av ovan angivna ingredienser? En Helles förstås!

Detta är min första lageröl så jag har inga uppskruvade förväntningar på resultatet. Å andra sidan är de flesta stilarna jag testar att brygga första gången jag brygger, det finns ju några stycken… Å nyfiken är man ju.

Sinnebilden jag har för den här ölen är att den ska röra sig i samma härad som Spaten Münchener Helles, en personlig favorit i den här klassen. Maltkompositionen spelar en stor roll här och jag valde just de här sorterna på grund av deras egenskaper. Brödigt och gräddigt ska det bli.

Bryggningen gick bra. Körde en övernattsmäskning vilken i sin tur förmodligen bidrog till en helt fantastisk mäskeffektivitet, tio punkter över förväntat SG. Förkulturen hade stått och snurrat på magnetomröraren i närmare två veckor (!) på grund av en inställd planerad bryggning tidigare. Den såg iallafall intakt ut, så vi hoppas på att det inte blir några konstigheter där. Jag körde en blow-off tube på jäskärlet med en kopp vatten. Ingen hade dock förvarnat mig om att det blir undertryck när man ställer in ett jäskärl i ett kallt kylskåp. Nästa morgon hade allt vatten i koppen sugits in i jäskärlet, vajert… Hoppas på det bästa där med.

UPPDATERINGAR

150610 Tog ett SG-prov för att säkerställa att jäsningen kommit igång, det hade varit oroväckande tyst. Endast 10 pinnar hade jästen knaprat i sig, från 1.061 till 1.051. Höjde temperaturen från 8 grader till 10. Jag får hålla utkik efter vad det här får för konsekvenser för ölet, grönsakssmaker? Hoppas sannerligen inte det.

150612 Nu har jäsningen kommit igång rejält, full aktivitet i vattenlåset. Förmodligen låg jag vid den undre temperaturtoleransen för jästen, vilket gjorde att den blev lite slö.

150628 SG-prov 1.012 vilket får formodas var FG. Provsmak av provet var mycket trevligt, maltigt och rent, precis som jag ville ha den.

150630 Buteljering på 2.5 vol, 20 liter. Sänkte temperaturen till 2 grader några dagar innan buteljering men det bidrog inte nämnvärt till klarheten. Fortfarande visst dis. Eftersom jag kör med en frys som jäskammare vill jag inte riskera att frysa hela batchen. Tillsatte en matsked med jäst från jästkakan för att vara på den säkra sidan. Slutade med att jag inte körde snabblagermetoden utan höjde bara från 8 till 12 grader. Den jäste ut ändå.

150705 Första provsmakningen. Endast fem dagar på flaska men redan fullgod kolsyra. Jag är väldigt nöjd! Fortfarande väldigt disig och lite kantig men det bör kallagring ett tag avhjälpa. Mycket maltig och törstsläckande, precis som jag ville ha den. Hade önskat lite mer gräddighet men det kanske kommer med tiden. Perfekt beska med något blommig avslutning. Gott! 150727 Det är nått som stör mig. Jag upplever det inte i varje flaska, men det finns någon bakomliggande orenhet som gör sig gällande i bland. Sen är den liiiite för maltsöt och inte riktigt så gräddig som jag ville. Kanske ska jag minska ner karamellmalten nästan gång, eller ta bort den helt.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
18 L 90 min 19.0 IBUs 11.5 EBC 1.055 1.014 5.4 %
Resultat 1.046 1.01 4.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 2 kg 44.44
Vienna Malt 2 kg 44.44
Carahell (Weyermann) 500 g 11.11

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Herkules 10 g 60 min Boil Pellet 14.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Irish Moss 0.50 tsp 15 min Boil Fining
Yeast Nutrient 0.50 tsp 15 min Boil Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
German Bock Lager (WLP833) White Labs 73% 8.89°C – 12.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Primary 14 dagar 12.22°C
Aging 30 dagar 15.56°C

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *