B027: Bael Bourbon/Vanilla/Orange – Barley Wine

Återigen en bryggning som skedde väldigt spontant, jag hade inte ens ett recept klart utan bara en idé. Idén byggde på att göra en vintervärmare, nått riktigt tungt, med bourbon, vanilj och apelsin. Just vanilj och apelsin är mina två absoluta favoriter när det kommer till julkryddning. Valet av stil föll på ett barley wine, inte så konstigt kanske eftersom stilen är en bra bas för den här typen av säsongsöl. Sött, fylligt och mäktigt.

Receptet består av det som jag hade att tillgå hemma. Caraaroma har jag aldrig använt förr men det ska ge en tydlig maltig smak och en vacker röd kulör. Jag provade också att tillsätta all humle vid flame out och låta det dra 15 minuter innan jag började kyla. Jag hoppas på att det inte blir alltför aromatiskt så att kryddorna inte kommer fram.

Bourbon och kryddor tänkte jag tillsätta efter primärjäsning och låta dra i ca 10 dagar. Jag bråkade länge med hur fasen man räknar ut förändringen av ABV (alkoholprocent) när man tillsätter sprit till ölet. Ekvationen var inte superkomplicerad egentligen, men med mina rudimentära matematikkunskaper tog det ett tag att lista ut. Räkna först ut vilken procentandel volymen sprit utgör av den totala volymen (öl + sprit). Sedan ser ekvationen ut som följande:

(ABV_1 * procentandel av total volym_1) + (ABV_2 * procentandel av total volym_2) = Nytt ABV

Samma princip kan ju användas när man blandar gueze.

UPPDATERINGAR

151018 Bryggdag. Mycket improviserad bryggdag och recept. Men om tillfälle uppstår, why not.. Mäskade på 69,5 grader i 1 h 15 min. Tog inget SG före kok. OG blev 1.082 på 10,5 liter ner i jäshinken varpå jag spädde med 1,5 liter vatten upp till 12 liter. Nytt OG 1.072. Jäsning på 16 grader.

151019 Tecken på aktiv fermentering.

151021 Har funderat på tillsatserna lite. Efter lite googlande tror jag ca 0,8 dl bourbon, en vaniljstång och 40 g apelsinskal blir lagom. Lite sugen på att färga ölet med rödbetsjuice för att göra den knallröd, men jag vet inte…

151022 Aktiviteten har lugnat ned sig så jag flyttade in hinken i köket för diacetylrast, ca 22 grader.

151101 Kryddorna har varit i sen en vecka tillbaka. 40g apelsinskal, några teskedar vaniljpulver och 0,8 dl bourbon. Kunde inte låta bli att köra ett kilo kokt rödbeta genom råsaftcentrifugen. Tillsatte ca 4 dl rödbetsjuice, blev knallrött. Idag ställde jag också in ölet för ”kallkrasch” på 5 grader. Planerar att tappa på flaska inom några dagar.

151108 Buteljerad. Helt fantastisk färg! Kunde dock inte ta något FG-prov eftersom hydrometern var med i en barnrelaterad olycka. Primade för ca 2.2 vol/co2. Doftar mycket trevligt! Den där hopbursten gjorde nog susen. Kände även tydlig apelsinzest.

151111 Provsmakning. Kolsyra finns redan där! Tillsatte lite F2 jäst vi primning eftersom jag haft jäskärlet i kylen en vecka innan buteljering. Som väntat fanns det ingen bakgrundsbeska vilket tyvärr hade behövts i den här ölen. Dessutom inte tillräckligt med maltighet och karamellighet. Otroligt aromatiskt dock men det är lite som att dricka yes diskmedel med citrondoft. Inte helkul. Nu provade jag den här rumstempererad så det är möjligt att karaktären ändras när den är kall men jag har inga stora förhoppningar. Blir nog att vaska och omformulera receptet. Mer münchenermalt/viennamalt och mer karamellmalt + en ordentlig bittergiva. 151120 Vaskat, det var faktiskt helt odrickbart.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
12 L 60 min 68.0 IBUs 25.0 EBC 1.084 1.027 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Malt (2 Row) US 3 kg 65.22
Vienna Malt (Weyermann) 1 kg 21.74
Barley, Flaked 150 g 3.26
Cara-Pils/Dextrine 150 g 3.26
Caraaroma 150 g 3.26
Caramel/Crystal Malt – 60L 150 g 3.26

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Nelson Sauvin 60 g 15 min Aroma Pellet 12
J17 50 g 15 min Aroma Pellet 10.5
Herkules 40 g 15 min Aroma Pellet 14.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Irish Moss 1.00 tsp 15 min Boil Fining
Yeast Nutrient 1.00 tsp 15 min Boil Other
Orange Peel, Sweet 40.00 g 10 dagar Secondary Spice
Vanilla 2.00 Items 10 dagar Secondary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
SafAle English Ale (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C – 24°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 70°C 45 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *