B032: Berliner grapefruit – Florida Weisse

Tanken med det här ölet var att göra nått syrligt, lättdrucket och alkoholsvagt som man kan dricka några stycken av en vanlig vardag. Det ska se ut och smaka som grapefruktjuice är tanken. Därför kommer jag torrhumla med Amarillo och färga den röd med rödbeta, mest för att det är lite kul. Detta är en splitbatch med Berliner currant där grundreceptet för dem båda är samma. Som vanligt kommer jag snabbsura med proviva.  

UPPDATERINGAR

160206 Bryggdag. Mäskning 64c. Lakade ut 24 liter. Pre boil gravity 1.022. PH 6.5 efter kok. FG efter första kok 1.024, strävar efter 1.029. Kokade ca 30 minuter. Ca 23 liter efter kok. Pitchade två shots på 37 grader, ställde termostaten 39 grader.

160207 Efter 20 timmar är pH 3.2 uppskattningsvis. Kokade ytterligare 20 minuter. Kylde till 18 grader och ställde jäskammaren på samma temperatur. Nästan 10 liter i hink och 10 liter i den andra. Ett halvt paket S-04 i varje hink.

160210 Jäsningen kom igång efter 24h. Torrhumlade med amarillo. Har inte bestämt om jag ska ha med rödbetor än. Det blev ju ganska misslyckat på mitt jul Barley Wine, även om jag inte ska beskylla rödbetorna helt och hållet för det.

160213 Hällde i ca 2 dl rödbetsjuice från Kung Markatta iallafall. Den är tydligen jäst med lactobacillus och det är ju lite intressant. Jag ska villgit erkänna att jag inte tycker rödbetsjuice är sådär vidare gott att dricka. Hoppas inte det tar för mycket smak i ölet.

160227 Buteljerade hela kalaset. Tog pH-värde med min nya mätare. Äntligen kan man få lite relevant data. Något förvånande, men inte så jag trillade av stolen, var att pH endast var 3.85. Jag måste ha misstolkat stickorna helt. Nu har jag testat det här med rödbetsjuice två gånger, och nu kan jag konstatera att jag aldrig kommer göra om det. Det är en väldigt distinkt smak som återkommer även i detta verk, även om det bara var 2 dl den här gången. Aldrig mer. Som tur är så är det inte odrickbart, men jag hade hellre varit utan den smaken. Humlen var inte gräsig som jag uppfattade det i första smakprovet utan kolsyra, trots den utdragna torrhumlingen. Nåväl, vi får vänta och se vad det blir av det.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 0.0 IBUs 4.0 EBC 1.028 1.006 2.9 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (Weyermann) 750 g 60
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 500 g 40

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Amarillo 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 9.2

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
SafAle English Ale (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C – 24°C
Lactobacillus Plantarum v299 (0000) Proviva 0% 37°C – 49°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 65.56°C 75 min

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *