B043: Celebrator – Dubbelbock

Ölets dag, en lovsång i den maltbaserade rusdryckens ära? Jag brukar vanligtvis inte hänge mig åt dylika högtidsdagar med undantag för någon semla. Lustigt nog hade jag en bryggning inplanerad, och lustigt nog var det ett försök att efterapa Ayingers utomordentliga dubbelbock ”Celebrator” (firare?).

Det här är en riktigt maltig pjäs med inslag av vörtbröd, torkad frukt och mörkt socker. Det här blir första gången jag försöker mig på dekoktionsmäskning. Jag förväntar mig inget annat än att det kommer bli slabbigt.

Dekoktionsmäskning innebär att man tar en del av mäsken, vanligtvis runt 1/3 och kokar den vid sidan av. I mitt fall varar detta i ca 15 minuter varpå jag återför sidomäsken till huvudmäsken. Temperaturen i huvudmäsken ska då förhoppningsvis höjas från 55 till 70 grader, denna temperatur hålls i ytterligare 45 minuter. Detta är en enkel dekoktion, det går att göra detta i flera steg, men det ska jag inte försöka mig på denna gången.

Vad är vitsen med dekoktionsmäskning då? Från början var det ett sätt att åstadkomma fler raster utan att tillföra mer vatten så att man kunde öka extraktionagraden av förjäsbara socker i lågmodifierad malt. Idag är mer ett sätt att skänka en djupare maltighet som är karaktäristiskt för bockar, oktoberfestöl, helles etc.

UPPDATERINGAR

160720 Bryggdag. Jästen, WLP833, har odlats upp i två steg 2 liter + 2 liter. Jag hade sparat den sedan förra sommaren. RO-vattnet gjordes samma dag. Detta blev en mindre sats eftersom jag lärt mig begränsningarna i mitt bryggverk, det klarar i princip inte mer än 6 kg malt. Mäskvattnet värmdes till 67 grader och inmäskning gjordes med mål på 55 grader. Det blev alldeles för högt av någon anledning så jag fick korrigera ner temperaturen med kallvatten. Salter tillsattes. Körde på Bru’ns Water ”Brown and malty”. 6 liter av mäsken fördes över till kokgrytan med BIAB-påse. Tog 10 minuter att nå 100 grader i sidomäsken, sedan ytterligare 15 min kok innan jag slabbade över all malt och en del av vörten till huvudmäsken igen. Jag kunde inte ta i all vört för då hade mäsken blivit för varm. Prickade 70 grader. Höll det lite över en timme (visade sig dock att jag hade 65 grader efter en timme, hmmm). Kokade 1h 30 minuter. Upptäckte att jag inte hade Hallertau humle hemma utan Saaz. Blev 50g Saaz istället. Kylde ner till 17 grader, ställde in jäshinken i jäskammaren på 13 grader. OG 1.072.

160721 Pitchade den uppodlade jästen dagen efter. Anledningen var att jag inte ville börja lagerjäsningen för varmt, jag har lärt mig att det kan ge felsmaker. Syresatte med syrgas.

160723 Var inte hemma under gårdagen men idag syndes det tydligt att det hade varit och var aktivitet i jäskärlet.

160815 Drog över den här på fat efter att den stått några veckor på runt 17 grader. FG 1.017 som beräknat. Kolsyresatte genom skakning. Var bara tvungen att smakat lite, dock rumstempererat. Jävlar i min lilla låda vad god den var, trots att den var ljummen. Neutral maltig bakgrund men på toppen finns så mycket komplexitet. Rom, choklad, mörkt farin och torkade plommon. Även bananestrar som påminner om en vetebock. Otroligt god och precis som jag tänkt mig! Den är väldigt lik Celebrator men det återstår att göra ett sida vid sida test. Det var länge sedan jag var så nöjd med ett öl!

160829 Fortfarande lite spretig, den behöver onekligen tid för att mogna.

160927 Nu har den verkligen gått ihop på ett helt annat sätt än tidigare, sjukt gott! Lite dålig kolsyra än och lite för varm, så inte helt rättvis värdering, det säger mycket om hur bra den här ölen blev! Den här ska jag nog brygga till SM.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
15 L 60 min 19.8 IBUs 41.0 EBC 1.075 1.017 7.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 3.5 kg 67.31
Munich Malt – 10L 750 g 14.42
Munich Malt – 20L 750 g 14.42
Chocolate Malt 200 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Hallertauer Mittelfrueh 40 g 60 min Boil Pellet 4

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Calcium Chloride 1.70 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt (MgSO4) 1.23 g 60 min Mash Water Agent
Baking Soda 0.95 g 60 min Mash Water Agent
Chalk 0.87 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 0.43 g 60 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
German Bock Lager (WLP833) White Labs 73% 8.89°C – 12.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 65.56°C 75 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *