B048: Extra Special B – ESB

Det här ölet har jag tänkt att brygga länge men i vanlig ordning så kom något emellan, men nu så… Vad ska man säga om det här då? Finns inte så mycket att säga egentligen. Tanken är en ganska straight up ESB. Jag har aldrig bryggt stilen förut så det blir en utmaning. Receptet hämtar inspiration från Fullers ESB, sånt som jag snappat upp på nätet och sånt som jag gissat mig till. Bobek åker i som 60 minuters giva endast för att jag vill bli av med det, det har legat för länge i frysen nu. Sen har jag lite okonventionellt tagit med Special B som karamellmalt, jag gillar verkligen den där russintonen som det ger.

Vattenprofil

Ca 55 ppm
Mg 15 ppm
Na 10 ppm
S04 110 ppm
Cl 50 ppm
HC03 45 ppm

UPPDATERINGAR

161023 Bryggdag. Tittade för första gången på länge i min HLT. Förutom att det vatten som fanns kvar från förra bryggningen var rostfärgat fanns där en beläggning av salter som sedimenterat på botten. Rosten kom förmodligen från en tätningsbricka som jag använt. Rengjorde och fyllde på med nytt RO-vatten. Tillsatte alla salter i HLT:n med riktmärke på Bru’ns Amber and bitter. Mäskade in på 68 grader, hade tappat 10 (!) grader på tre timmar. Lakade ur ca 24 liter till BK. Tog 1 liter av vörten och kokade ner den till sirap på en egen platta. Återförde den sedan till huvudvörten. Tanken är att få lite karamell och melanoidsmaker av detta. Hade återigen gjort sönder min hydrometer så inga mätvärden överhuvudtaget från bryggningen. Kylning till ca 20 grader, pitch av jästen (den var något gammal och helt utan förkultur), syresättning av vörten med syrgas och in i jäskammaren på 17 grader. Den vanliga rutinen kan man säga.

161026 Fortfarande inte ett knyst från jäshinken. Förmodligen var 17 grader lite kallt. Tog upp den i köket istället och hoppas på bättre tur.

161102 Den puttrade på ganska omgående när jag ställt jäshinken i köket på ca 20 graders omgivande temperatur. Jäsningen var ganska långdragen med mycket aktivitet över flera dagar. Flyttade till fat.

161122 Än så länge har det här inte blivit alls vad jag hade tänkt mig. Struntade för övrigt i torrhumlingen. Den känns astringent, bitter, pappig, jolmig (men inte på det bra sättet), märklig i största allmänhet. Jästemperaturen är nog en bidragande faktor. Jag får se hur den utvecklar sig, annars blir det nog vasken för den här.

170318 Den här har faktiskt blivit mycket bättre med lagring. Nu dricker jag den med nöje. Mottrycksfyllde det sista i fatet på flaska, blev ungefär en returback.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 44.3 IBUs 27.2 EBC 1.061 1.018 5.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 4 kg 72.73
Munich II (Weyermann) 1 kg 18.18
Carared (Weyermann) 250 g 4.55
Special B Malt 250 g 4.55

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Bobek (Styrian Golding B) 70 g 60 min Boil Pellet 5.3
Challenger 25 g 5 min Aroma Pellet 7.5
East Kent Goldings (EKG) 25 g 5 min Aroma Pellet 5
Challenger 25 g 3 dagar Dry Hop Pellet 7.5
East Kent Goldings (EKG) 25 g 3 dagar Dry Hop Pellet 5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Epsom Salt (MgSO4) 5.53 g 60 min Mash Water Agent
Calcium Chloride 3.04 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 2.89 g 60 min Mash Water Agent
Baking Soda 1.12 g 60 min Mash Water Agent
Chalk 0.92 g 60 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
London ESB Ale (1968) Wyeast Labs 69% 17.78°C – 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *