B062: Anabasis II – Barley wine

Jag gillar barley wine, kornvin, men jag dricker det alldeles för sällan. För längesedan bryggde jag mitt första och enda barley wine och det blev tämligen gott. Det här är uppföljaren som jag slarvigt rapporterar om lite i efterhand. Den bryggdes i januari och jag minns inte mycket av vilka värden jag fick eller hur bryggdagen förlöpte. Förutom receptet nedan planerar jag att torrhumla den lite lätt, men det kanske blir senare.

NOTERINGAR

1901xx Bryggdag. Jag tror att den förlöpte ganska smidigt. Minns att jag pitchade ölet på jästkakan från stouten jag bryggde innan. Finns risk att den plockar upp en del oönskad karaktär därifrån.

190527 In i kylen för kolsyrning efter att ha stått i källartemperatur i fat sedan jäsningen var klar. Testade vörten i samband med detta. Extremt ful, grumlig och spretande smaker, påträngande beska. Känner stouten i bakgrunden (samma otvättade jästkaka). Jag inbillade mig att den både skulle vara klarare och med en mer mild beska vid det här laget efter drygt 4 månader. Frågan är om det inte har hänt nått här, oxidation i kombination med infektion? Vi får se, nu testade jag den ljummen och okolsyrad.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 61.9 IBUs 28.7 EBC 1.093 1.018 10.1 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Malt, Golden Promise (Thomas Fawcett) 4 kg 51.95
Munich I (Weyermann) 2 kg 25.97
Carared (Weyermann) 500 g 6.49
Special B (Dingemans) 200 g 2.6
Light Dry Extract 1 kg 12.99

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Warrior 50 g 60 min Boil Pellet 15

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C – 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 65.56°C 75 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *