B031: Fatamorgana – DIPA

Dags att brygga min Fatamorgana klon efter receptet på Omnipollos Facebook-sida. Förhoppningen är att det blir en stor, lagom besk humlebomb utan gräslighet. Det blir mycket amerikansk tropisk/citrus humle i whirlpool och som torrhumle men även en lagom bittergiva i början som understödjer hela kalaset. Maltnotan är enkel och varje ingrediens har sin funktion. Pale ale som bas, vetemalt för skum, havre för rundhet och socker för att göra den torrare. Sockret tillsätts två dagar in i jäsningen. Sedan är tanken att inte torrhumla för länge utan snabbt få den på fat och kolsyra den så att man får den så pinfärsk som möjligt. Egentligen är det hela grejen med fat, att kunna dricka riktigt färska humlebomber.

UPPDATERINGAR

160105 Bryggkväll. Närmare 15 minus ute och bara lite varmare i garaget. Mäskade 1,5 timmar på 67 grader. Inget hotbreak att tala om, starkt grumlig vört vilket förmodligen beror på havregrynen. Allt avlöpte någorlunda bra fram till själva kylningen. Jag hade gjort om min kylspiral och inte kollat om den var tät efter det. Den läckte som ett såll och gick således inte att använda. Det blev bara att kånka ut 20 liter varm vört och ställa ner den i snön medan jag frenetiskt vispade runt med mäskpaddeln. 12 minuter från 100 grader ner till 80 grader. Sedan blev det no-chill. Jag hoppas nu innerligen inte att den blir för besk. Jag hade ju inte kompenserat humlegivorna direkt.

160106 Tappning till jäshink rakt på jästkakan för min brittiska Brown ale. OG 1.060 innan jag tillsatt socker. 17 grader i jäskammaren.

160108 Jäsningen kom igång ganska omgående. Jag har inte haft superkoll på den men det verkar inte vara några problem med flockningen som jag trodde. Jag korrigerade mitt recept i Beersmith efter den ovälkomnat långa kylningen med antagandet att det inte sker någon isomerisering av betydelse efter 79 grader. Från 100 till 79 grader hade jag 12 minuter, vilket innebär att mitt IBU hoppade upp till 84. Det är inte helt uppåt väggarna för en DIPA, men det är fortfarande mer beskt än jag hade önskat.

160112 Just det. Jag skulle ju tillsätta sockerlag vid toppen av jäsningen. Well, well, får bli några dagar försent då. SG 1.012 i enlighet med receptet.

160113 Torrhumlade och lyckades tappa i hela foliepåsen i hinken, doh. Någon högre makt vill inte att jag ska lyckas med en IPA. Verkar som sockerlagen jag tillsatte var till jästens belåtenhet. Jäsröret med starsan var i det närmaste tomt vilket tyder på aktiv fermentering.

160116 Ställde på kallkrasch på 0,5 grader.

160119 Tillsatte gelatin för “klarning”. Inte för att jag tror att den klarna så mycket men den jäst i suspension som finns kommer förhoppningsvis sjunka till botten.

160122 Tappade på fat och snabbkolsyrade. Efter alla missöden blev den faktiskt som jag tänkt mig. Det är en stor öl med mycket av allt. Kraftigt disig och gyllengul. God! Det är dock ingen hinkaröl direkt med sin höga alkohol och stora beska. Har märkt att jag lätt får huvudvärk av humlebomber så det gäller att dricka med måtta.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 75 min 62.1 IBUs 9.8 EBC 1.066 1.012 7.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Malt (Weyermann) 4 kg 72.73
Oats, Flaked 500 g 9.09
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 500 g 9.09
Sugar, Table (Sucrose) 500 g 9.09

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Columbus (Tomahawk) 20 g 75 min Boil Pellet 14
Citra 10 g 10 min Boil Pellet 12
Columbus (Tomahawk) 10 g 5 min Boil Pellet 14
Citra 90 g 5 min Aroma Pellet 12
Centennial 50 g 5 min Aroma Pellet 10
Columbus (Tomahawk) 10 g 5 min Aroma Pellet 14
Citra 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 12
Columbus (Tomahawk) 60 g 3 dagar Dry Hop Pellet 14
Centennial 50 g 3 dagar Dry Hop Pellet 10

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
British Ale (WLP005) White Labs 71% 19.44°C - 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 65.56°C 75 min

8 kommentarer

  1. Ja, riktigt segt! Men man har bara sig själv att skylla. Det finns fler riskmoment med den här satsen, bland annat att jag pitchade den på en jästkaka med gelatin. Det kommer förmodligen inte vara snällt mot flockningen. Dom säger att suröl är svårt att brygga, men IPA/DIPA är det jag misslyckats med flest gånger. Speciellt all humle är skitsvår att hantera, mängden trub, rätt humleschema, oxidation etc. Mycket som kan gå fel.

   1. Jäsningen går säkert bra. Jo IPA är ett problem för mig med, även om det är det jag brygger oftast. Mitt problem är oxidation över tid, ölen blir lite mörka och tappar fort i smak. Ska jobba för att få bort detta 🙂

 1. Tjena

  Bryggde något liknande igår. Dock slängde jag i 170g Crystal malt så det blir en mörkare färg – hjärnblödning från min sida, men det kanske blir bra.

  Funderar över sockret. Vad har det för funktion och när ska det på? Enligt ditt inlägg ser det ut som du slängde på sockret samtidigt som du förde ner det i jäskärlet.

  1. Det blir säkert bra, det är ju mer en klassisk IPA med lite karamellunderstöd. Socker har Omnipollo i under senare delen av jäsningen. Tanken är att jästen väljer lite mer komplicerade sockerarter att käka först, sen kan den gå på enklare så som strösockret. Det är väl för att förhindra att jästen blir lite lat antar jag. Resultatet kommer bli en något mer utjäst och torrare öl.

  1. Oj, det var så länge sedan så det minns jag inte. Borde ta bättre anteckningar helt enkelt!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: