B053: Vanilla Chocolate Imp Stout – Imperial Stout

Long time no see. Det här året blev inte riktigt vad jag hade planerat bryggmässigt. Det har sina förklaringar dock, och det är övervägande goda nyheter! Vi har köpt hus som vi renoverat och grejat med sedan senvåren. Det negativa är att jag inte riktigt fått tid eller ork över till hembryggningen. Den goda nyheten är att garaget var bra lämpat för att, iallafall delvis, konvertera till ett mer dedikerat brygghus. I dagsläget har jag slängt in IKEA-stommar samt gjort om elen så jag både har trefas och vanliga shucko-uttag för högre laster. Det som återstår är bänkskiva, kakling och eventuell ventilation. Mer om detta i ett senare inlägg.

Nåväl, till saken. IPA och imperial stout är något som jag gillar ha hemma. Det är stilar som jag konsumerar ofta och förhållandevis mycket av. Eftersom jag i nyligen gjorde en samarbetsbrygd (en NEIPA) med en geografisk nära hembryggarfrände så saknade jag en tyngre pjäs som kan fungera som efterrätt, sängfösare, smuttningskandidat – kort och gott en imperial stout. Tanken? Well, det här var sånt jag hade hemma. Ambitionen var att krångla till det maltmässigt. Generellt så förespråkar jag enkelhet, att dra ner på ingredienserna så att slutresultat blir tydligt och att smakerna kan härledas och identifieras. I det här receptet gjorde jag tvärtom. Jag ville ha en bred palette av malt, en komplexitet, en hel Jackson pollock tavla, därav receptet.

171007 Bryggdag. Eftersom det var så mycket malt insåg jag att mitt mäskkärl inte skulle räcka till. Jag bestämde mig för att köra BIAB i min BK istället. Mäskade in allt utom Black patent och chokladmalten som jag väntade med till 10 minuter från mäskningens slut. Detta för att dels inte dra ut så mycket kärva smaker och dels för att inte komma för lågt i pH. Detta var för övrigt första bryggningen med nytt, kommunalt, vatten. Betydligt enklare att hantera gentemot mitt gamla vatten. 67 grader i mäskkärlet. Kokade upp, tillsatte humle. tillsatte kakao och irish moss 20 minuter från kokslut. Kylde till 19 grader, lät sedimentet sjunka någon timma innan jag tappade över till jäskärlet. 16 liter i jäskärlet, OG 1.092. Syresatte med syrgas och pitchade två paket US-o5 varpå det ena hade passerat bäst-före-datum. Ställde för jäsning i källarens rumstemperatur, ca 19 grader.

171202 Ja, det här blev ju inte direkt en stout. Snarare en mörk ale av något slag. För dåligt med rostad malt helt enkelt. Men smaken är helt ok. Kanske inte sådär jättetydligt med choklad eller vanilj.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
15 L 60 min 52.9 IBUs 78.4 EBC 1.108 1.018 12.0 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 4 kg 54.42
Rye Malt 1 kg 13.61
Caramel/Crystal Malt - 40L 650 g 8.84
Munich Malt 450 g 6.12
Black (Patent) Malt 200 g 2.72
Carared 200 g 2.72
Chocolate Malt 200 g 2.72
Special B Malt 200 g 2.72
Brown Sugar, Light 450 g 6.12

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Hallertau Magnum 50 g 60 min Boil Pellet 11

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
cocoa powder 160.00 g 15 min Boil Spice
Irish Moss 2.00 tsp 10 min Boil Fining
Vanilla Bean 1.00 Items 5 dagar Secondary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C - 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Saccharification 66.7°C 75 min
Mash Out 75.56°C 10 min

7 kommentarer

 1. Kul att du är igång igen! Lustigt nog bryggde jag en liknande Chocolate Milk Stout för ett par veckor sedan, med 100g kakao vid kokslut. En riktigt sörja alltså, men jag har dock fortf inte provsmakat! Vi kör samma sedimenteringsmetod efter kok, och jag funderar på hur mycket av denna kakao som egentligen hänger med till flaskan alltså.. Både i botten av kastrullen och jäskärlet låg mycket kakao (såg det det som iaf). Hur har du resonerat kring just kakaon?

  1. Kakaon ja, det blev precis som du sa, en riktig sörja! Anledningen till att jag testade kakao var att jag förut kört med nibs men jag har tyckt att det inte gett tillräcklig karaktär. Det här var mest för att testa en ny ingrediens för att se om det gjorde någon skillnad. Det är ju smått omöjligt att se hur mycket som egentligen följde med efter sedimentering men jag inbillar mig att eftersom den var med i koket så fått ut lite smak, precis som humle. Har dock inte testat brygden än, så återstår att se!

   1. Provsmakade min Stout nyligen och kände ingen tydlig choklad/kakao överhuvudtaget.. Misstänker faktiskt att allt hamnat på botten. Ska nog pröva torrhumling med någon form kakao nästa gång. Upplevde också skummet som dåligt (stora bubblor som sjönk undan rätt fort), kanske också beror nåt typ fett ifrån kakaon? Hör av dig med resultat från din provsmakning!

    1. Jag tappade min på fat igår, så provsmakning utan kolsyra än så länge. Men till skillnad från dig tyckte jag fick en tydlig smak av kakao. Tror jag kanske använde lite mer än dig? Däremot blev det inte den stout jag hoppats på. För lite rostad malt i notan och den sena tillsatsen till mäsken gjorde att jag fick något som mer liknade en dunkel i karaktären. Inget rostat som kunde uppväga maltsötman. Skummet kan jag inte säga nått om än så länge. Däremot brukar mina mörka och sura öl inte ha speciellt bra skumkrona, jag misstänker det beror på lågt pH.

 2. Synd på smaken! Lätt att tänka att man ska mäska riktigt mörk malt sent, men ibland passar de där smakerna tydligen bra! Jag missade en viktig humlegiva pga familjekrångel, så min blev inte heller som jag ville.. Man får se det som en chans att brygga om! Ang kakaon så hade vi i princip samma g/L faktiskt, så kanske gjorde din tidigare tillsättning susen för smaken (jag hade i den senare, vid kokslut). Eller så är jag en dålig provsmakare helt enkelt.. ? Har faktiskt till och med läst att man kan mäska med den (10-15min typ).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: