B011: Snömannen – Imperial stout

Great Divide gör en väldigt bra imperial stout i deras ”Yeti”. Det bästa är att den finns i systembolagets standardsortiment. Just Yeti var faktiskt den öl som fick mig börja uppskatta stouts efter många år av skeptiskt avståndstagande. Frågan är bara, kan jag göra en lika bra imperial stout själv? Bryggdagen gick minst sagt sådär. Till råga på allt satte jag den här på samma jästkaka som eventuellt bidragit med vildjäst till B010 och förstört den. Eftersom jag haft lite problem med kolsyresättningen det senaste tillsatte jag lite US-05 vid butljeringen för att hjälpa till.

Ölen blev riktigt god! Ett sida vid sida test med ”Yeti” visade dock att de inte alls liknande varandra. Min var betydligt sötare och humligare än originalet. Just restsötman kanske ger sig något när den fått mer tid att kolsyra sig. Jag har fortfarande stora problem med detta visar det sig. Kanske är det mina något långa kallkrascher? Ofta glömmer jag av att jag har öl på jäsning och det händer att den står en vecka runt 0 grader. Det här måste jag vara noggrannare med i fortsättningen.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
19 L 60 min 58.5 IBUs 102.0 EBC 1.092 1.020 9.6 %
Resultat 1.046 1.01 4.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Malt, Maris Otter 6.5 kg 81.25
Caramel/Crystal Malt -120L 400 g 5
Black (Patent) Malt 300 g 3.75
Chocolate Malt 300 g 3.75
Roasted Barley 300 g 3.75
Wheat, Torrified 200 g 2.5

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Chinook 30 g 60 min Boil Pellet 13
Chinook 15 g 30 min Boil Pellet 13
Centennial 15 g 15 min Boil Pellet 10
Centennial 15 g 5 min Boil Pellet 10

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
California Ale (WLP001) White Labs 77% 20°C – 22.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Primary 4 dagar 19.44°C
Secondary 10 dagar 19.44°C
Aging 30 dagar 18.33°C

Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”B011: Snömannen – Imperial stout”

  1. […] Jag har länge varit sugen på att göra ett kornvin men annat har kommit emellan. Efter en inventering i maltförrådet kunde jag dock konstatera att jag faktiskt hade alla ingredienser som behövs till just den här stilen, samtidigt behövde rensa lite i förrådet. Receptet kanske blev lite onödigt komplicerat men det här var lite av en skåprensare, både vad gällde malt och humle. Med tidigare erfarenheter i bagaget av starka öl så visste jag redan vid receptformuleringen att min mäsktunna inte skulle räcka till. Därför skalade jag ner receptet till 12 liter istället för normala 20 liter. Jag anade också att effektiviteten skulle bli lidande och så blev det också, om än inte lika dåligt som för Snömannen. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *