B014: Ester – Belgisk tripel

Ester! Den här var försök till en belgisk tripel och jag tyckte den blev riktigt smaskig! Parfymig och kryddig, inslag av nejlika och aprikos, viss men fortfarande låg alkoholsötma. Jag bryggde den i slutet av november och även om den kanske hade vunnit på att lagras lite grann så har det gått åt en hel del under helgerna och januari. Nu återstår bara ett tiotal flaskor som jag sparar för att se hur karaktären ändrar sig de närmaste månaderna.

Vad är tricket när man brygger belgiska triplar då? Jag kan ju inte hävda att jag är någon stor expert på området men jag har fått några användbara råd av andra bryggare som jag gärna delar med mig av. Tillvägagångssättet och kompositionen påminner om en saison med vissa men avgörande skillnader.

Pilsnermalt och strösocker spelar huvudfiolen. Max 20% av extraktbidraget från socker. Små mängder specialmalt så som münchner-, karamell- eller aromatisk malt kan vara ok, max 5 %.

Ta det lugnt med humlen, en bittergiva vid 60 minuter och en vid 20 minuter för runt 30 IBU totalt.

Mäska lågt för hög utjäsning. Alkohol ger sötma i sig.

Syresätt väl, men inte för mycket. För mycket ger högre alkoholer vid jästens tillväxtfas.

Jäs vid 18-20°C de första 40 timmarna (tillväxtfasen). Det är då högre alkoholer bildas vid för hög temperatur.

När jäsningen tenderar till att sakta ner, höj temperaturen med en grad om dagen i en vecka, det maximerar utjäsningen. Enkelhet är en dygd och detta är särskilt sant för belgiska öl. De extraktgivare som jag använde i mitt recept var huvudsakligen pilsnermalt och socker. För att få en liten tvist på receptet tillsatte jag även en liten andel aromatisk malt (ca 1,5%). Humlingen var något okonventionell med givor sent i koket vid 30, 20 och 5 minuter. Anledningen var främst att jag ville göra mig av med lite humle som blivit liggande utan att beskan hade rusat genom taket. Som jäst använde jag den klassiska Westmalle-strängen (Wyeast 3787) som ska producera en ren och subtil fruktkaraktär, vilket jag även tyckte den gjorde.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 90 min 31.1 IBUs 9.0 EBC 1.072 1.008 8.6 %
Resultat 1.046 1.01 4.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 5 kg 84.75
Aromatic Malt 100 g 1.69
Sugar, Table (Sucrose) 800 g 13.56

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Nugget 20 g 30 min Boil Pellet 17
Hallertauer Hersbrucker 20 g 20 min Boil Pellet 2.4
Hallertauer Hersbrucker 20 g 5 min Boil Pellet 2.4

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Trappist High Gravity (3787) Wyeast Labs 76% 17.78°C – 25.56°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 65.56°C 75 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Primary 14 dagar 19.44°C
Aging 30 dagar 18.33°C

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *