B023 och B024: Rhubarb/elderflower sour hell – Kryddöl

Missförstå mig rätt, det är gott med torra och spritsiga suröl. Men hur skulle det vara att göra ett suröl som både är maltigare och har en mjukare kolsyra? Skulle det ens vara passande? Min målbild för det här ölet är att en gedigen, ren och något maltsöt grundöl kan stå som en motpart till den uppfriskande syrlighet som lactobacillus frammanar. Detta blir något av ett experiment!

Jag gjorde som så att jag först surade min vört. Det vill säga, jag producerade en förkultur där jag odlade upp mjölksyrabakterier från Valio kefir och lite pilsnermalt. Sedan tillsatte jag förkulturen till stamvörten (se recept nedan) som under värme fick snabbsura sig ner till ca pH 3,7. Därefter kokade jag alltihop, kylde och tillsatte en del av jästkakan från min helles ”Törst”. Därefter använde jag jässchemat för snabb-lager. 50% av jäsningen sker vid 8-12 grader och 50% runt 20 grader.

Den huvudsakliga anledningen till att producera den här typen av vört var att ha en bra grund för att testa lite säsongsbetonade kryddor/örter/frukter/bär på. Just nu är det fläder- och rabarbertider. Fläder kan enligt internet vara lite klurigt att tillsätta. Vissa föredrar fem kronblommor per liter, andra en halv kronblomma per liter. Hursomhelst verkar det ganska potent. Jag vill ha en tydlig fläderkaraktär så jag satsade på fem kronblommor per liter. När och hur ska man tillsätta fläderblommor då? Jag ville inte ha med någon vildjäst i det här fallet och därför valde jag att göra ett extrakt av blommorna. Jag tog 3 liter kokande vatten och hällde över blommorna. Klasarna hade jag ett dygn tidigare plockat och lagt i en tätförslutande påse. Därefter kunde jag med lätthet plocka bort stjälkarna. Jag lät blommorna ligga och dra sig i kastrullen i två dygn innan jag tillsatte det i jäskärlet.

Rabarber då? Jag gick lite på känn och 0,1 kg/liter för frukt och bär brukar vara ett bra riktmärke. Jag kokade ihop lite mer än så, ca 3 kg rabarber, till en puré, lät det svalna och tillsatte det i sekundären. Receptet är alltså en splitbatch med 10 liter suröl med rabarber och motsvarande 10 liter med fläder.

UPPDATERINGAR

150628 Bryggde en förkultur för lacto på 700g pale ale malt. Blev lite för kraftigt bortkok så jag spädde med vatten. Tillsatte lite Valio på en höft, skippade pilsnermalten. 37 graders värme på förkulturen.

150629 Förkulturen doftar friskt och pH provet visar 3.7 (tror jag). Gott, den surar sig snabbt. Påbörjar bryggning av stamvörten enligt recept. Krossar malt och mäskar in, sätter timer för lakvatten till dagen efter (kör en övernattsmäskning).

150630 Lakar och kokar. Det blev en lång kokning idag pga annat som kom emellan, nästan två timmar. Späder med lite vatten under koket. OG blev högre än förväntat, har väldigt god effektivitet med övernattsmäskningen, 1.062. Plockar fläder hos pappa, svärföräldrarna och vid ålderdomshemmet. Rabarber plockas hos svärföräldrarna och hos sonens kusiner.

150702 Gjorde extrakt av flädern och puré av rabarbern. Det jäser livligt i hinken. Jäskakan måste gjort susen för jäsningen kom igång redan efter några timmar.

150703 Tillsatte rabarberpurén.

150704 Tillsatte fläderextraktet. Värmde upp det under kokpunkten innan jag pitchade i det. Doftade lite märkligt, liknade inte den söta doften från flädersaft. Sänkte temperaturen lite i jäskammaren. Märkte att jäskärlet höll ca 4 grader mer än omgivande temperatur, 15 grader, inte optimalt.

150708 Aktiviteten i jäskärlet har avstannat sedan några dagar. Har höjt temperaturen stegvis det två senaste dagarna.

150712 Buteljering av fläderölet. FG 1.013 (6,5%), pH 3.9 enligt nya pH-mätaren. Buteljerade med 2.5 vol/co2, dvs betydligt lägre än en fruktlambik. Jag kallkraschade inte fläder-varianten av ölet. Sluttemperaturen under jäsningen var 21 C. Visuella intrycket är starkt grumligt, vissa spår av fläderblommorna finns fortfarande i ölet. Aromen är tydligt fläder. Lätt syra vilket pH bekräftar. Smaken är även den tydligt fläderbetonad. Upplevs lite jolmig utan kolsyra ännu.

150725 Buteljering av rabarberölet.

150726 Provsmakning av fläderölet tillsammans med vänner. Bra recensioner! Maltkompositionen fungerar som suröl, helt klart. Flädersmaken är intensiv och något påträngande. Det blir lite klorofylligt. Ska minska mängden fläder till nästa gång jag gör en liknande öl.

150819 Mjae, jag vet inte. Nu har jag testat både rabarber- och fläderölen och jag kan inte säga att jag tycker det är helt hundra. Fläderölen känns lite jolmig, delvis beroende på maltnotan men även en ganska mild syra. Rabarberölen är lite bättre eftersom syran är högre, den känns nästan lite vinös och man kan bara ana rabarbern trots de stora mängderna. Nästan gång ska jag nog bara ha pilsner- och en mindre mängd münchenermalt samt dra ner på flädern. Rabarber vet jag inte om jag kommer testa igen eftersom den inte bidrog så mycket. Nä, jag får nog snickra lite på det här receptet.

151121 Vaskade båda satserna förutom 10 st referensflaskor från respektive öl. Som med den mesta fruktölen så är det inget man dricker mycket utav. Rent smakmässigt har den inte utvecklat sig under det senaste halvåret. Som tidigare nämnts, nej, det här är ingen öl jag kommer brygga igen.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 0.0 IBUs 13.6 EBC 1.050 1.013 4.9 %
Resultat 1.046 1.01 4.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Munich I (Weyermann) 2 kg 44.44
Pilsner (2 Row) Ger 2 kg 44.44
Carahell (Weyermann) 500 g 11.11

Övrigt

Namn Mängd min Typ
Elderflower 200.00 g 7 dagar Secondary Spice
Rhubarb 1.00 kg 7 dagar Secondary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
German Bock Lager (WLP833) White Labs 73% 8.89°C – 12.78°C
Lactobacillus A-fil (0000) Valio 0% 37°C – 49°C
Lactobacillus pilsnermalt (0000) Weyermann 0% 37°C – 49°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Primary 4 dagar 19.44°C
Secondary 10 dagar 19.44°C
Aging 30 dagar 18.33°C

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *