B025 och B026: Back to the 20’s IPA – IPA

Jag fyller snart 30 och det ljuva 20-talet lider mot sitt slut. Dags för kriser, självförverkligande och vuxna saker, eller? Nåväl, jag tänkte gå ut storstilat med en IPA, födelsedagskalaset till ära. Gårdagen blev således en dubbelbryggning med totalt 40 liter vört som genom jästens magi ska bli en smaskig IPA. Maltnotan kommer från Omnipollos Fatamorgana. Jag hade inget mältat havregryn så vanliga havregryn fick duga, dessa förklistrades först.

Humleschemat var så okomplicerat som det bara går, Herkules i 75 minuter för beska. IPAn kommer sedan att framträda i två olika skepnader av torrhumling, en med sydafrikansk variant med J17 och Southern Passion och en transoceansk variant med Nelson Sauvin, Citra och Simcoe. Anledningen var helt sonika att jag hade dessa sorter i frysen.

UPPDATERINGAR

150906 Bryggdag. Körde dubbel sats vilket innebar en ca 8 timmar lång bryggdag. Mäskade nr 2 när jag kokade nr 1, men inte så mycket i tidsvinst iallafall. Tog inga direkta mått men OG var ca 1.062 innan jag toppade upp med två liter vatten, borde innebära OG på 1.056 innan jag tillsatt sockret (sker när primärjäsningen kommit igång). Med ett halvkilo strösocker borde jag komma upp i ca OG 1.066 vilket är spot-on. Har en liten rädsla att beskan är något låg. Nu gillar jag iofs inte beska ipor utan aromatiska, det återstår dock att se. Pitchade båda satserna på en gammal jästkaka från pL03, en suris, hoppas det inte tar för mycket smak av syra. Rejält med druv och humlerester efter koket, säkert 2-3 liter vilket gjorde att jag fick fylla på med vatten i jäskärlet.

150909 Tillsatte sockerlag (0,5 kg) till varje hink. Jäsningen kom igång rasande fort på den gamla jästkakan, det handlade om timmar efter pitch. Fint kruesen! Ligger på 17 grader i jäshinken för närvarande, det är ganska optimalt. Ska höja temperaturen om ytterligare några dagar.

150912 Tog ut ett prov, SG ligger på 1.011 vilket nästan är förväntat FG (hur mycket man nu ska lita på Beersmith på den punkten). Ökade temperaturen till 21 C, återigen tecken på aktivitet i jäseöret. Låter det stå några dagar till innan kallkrasch och torrhumling.

150915 Kallkrasch på 1 grad.

150917 Ställde hinkarna i rumsvärme inne i lägenheten, ca 23 grader. Torrhumlade den transoceanska varianten med 45 g Citra, 35 g Simcoe och 40 g Nelson sauvin. Den sydafrikanska varianten fick 50g av Southern passion respektive 50g av J17. 151013 Mjae. Jag vet precis vad som blev fel med den här ölen. Humleschemat var helt kaiko mot vad jag ville åstadkomma. Båda varianter blev väldigt gräsiga och sträva, inte alls den humlejuice jag hade tänkt mig. Att bara ha en bittergiva och sedan torrhumla är ett skolboksexempel på hur man gör fel om man vill maxa de aromatiska kvalitéerna och hålla tillbaka de gräsiga och sträva. Om är ute efter humlejuice bör man nog ha i humlen de sista 30 minuterna och torrhumla med måtta. Om humlen kokar i 15 minuter neutraliseras tanniner dvs gräsighet. Nästa gång ska jag försöka lägga bittergivan vid 20 minuter från kokslut och sedan ytterligare humle vid 15 min, 10 min, 5 min och whirpool. Torrhumla med måtta, inte över 5 g/l. Hoppas det blir bättre.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 75 min 46.3 IBUs 9.8 EBC 1.066 1.009 7.6 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Malt (Weyermann) 4 kg 72.73
Oats, Flaked 500 g 9.09
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 500 g 9.09
Sugar, Table (Sucrose) 500 g 9.09

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Herkules 25 g 75 min Boil Pellet 15.3

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C – 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 65.56°C 75 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *