B030: Brun – Brittisk brown ale

Jag har varit sugen att testa lite nya stilar det senaste. Det har blivit mycket humledominerat och surt det innevarande året. Den här gången ville jag bara hålla mig till en stil och försöka få en riktigt bra öl, precis samma filosofi som de senaste batcherna. Brown ale är en stil som jag tidigare viftat bort lite nonchalant som tråkig. Men så testade jag Mohawks vinteröl, wow. Riktigt trevlig att dricka mycket och stora klunkar av.

Jag är långt ifrån någon expert på stilen, detta är ju som sagt mitt första försök. Vad som är karaktäristiskt för en brittisk brown ale är att den är mörk, maltsöt och karamellig med en ganska tillbakahållen beska. För min del får den nästa vara lite torr. I mitt recept har jag munchenermalt för att framhäva maltigheten och caraaroma för karmellens skull. Chokladmalten är till för färg och den där lätt rostade tonen. Jästen är en brittisk jäst som förhoppningsvis blir lite fruktig.

UPPDATERINGAR

151219 Bryggdag. Mäskade in på 67 grader och lät det stå nästan 2 timmar. Lakade ur 25 liter till kok. OG 1.052 mot planerat 1.048. Kylde till 20 grader och ställde in i jäskammaren på 18 grader. Jästen hade ett bäst-före datum den 21 december. Förmodligen lite trött så jag borde egentligen gjort en förkultur.

151221 Tecken på fermentering. Mycket riktigt var nog den här jästen lite trött.

151226 Höjde temperaturen till 23 grader.

151230 SG 1.014 vilket borde vara FG. Ställde ut den i decemberkylan för kallkrasch.

151231 Tilsatte gelatin vilket förmodligen var dumt, jag skulle ju använda jästkakan till en annan sats.

160102 Tappade på fat. Förmodligen nytt rekord på hur snabbt det tagit från bryggdag till färdigkolsyrad öl. Kolsyrade ganska lågt till att börja med – 1.8 co2/vol. Den blev precis som jag tänkte mig! Jag måste säga att jag är mycket nöjd. Fruktig och maltig, smakar verkligen brittiskt. Kanske en SM-kandidat? 160119 Det här ölet har jag verkligen druckit mycket av de senaste veckorna, riktigt gott! Nu har den stått på fat med drivtryck på ca 1 bar vilket har gjort att kolsyran har blivit lite hög. Ska försöka skaka ur lite kolsyra för jag gillade verkligen när den var milt kolsyrad, den blev lenare och mindre stickig då.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 27.2 IBUs 41.6 EBC 1.050 1.014 4.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Malt (Weyermann) 3 kg 67.42
Munich II (Weyermann) 1 kg 22.47
Caraaroma (Weyermann) 350 g 7.87
Chocolate Malt 100 g 2.25

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
First Gold 20 g 60 min Boil Pellet 7.5
First Gold 20 g 15 min Boil Pellet 7.5
First Gold 20 g 0 min Boil Pellet 7.5

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
British Ale (WLP005) White Labs 71% 19.44°C – 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 120 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”B030: Brun – Brittisk brown ale”

  1. […] bli av med, därav det något krångliga och okonventionella receptet. Tanken var att likna Brun som blev så ruskigt bra. En sak jag har kommit underfund med är att mitt vatten passar bäst […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *