B037: Stella Dorado IPA – IPA

Det här är vad man skulle kunna säga är en mash mellan east och west coast IPA. Maltnotan innehåller både münchener-, dextrin- och karamellmalt för att göra detta till en maltig IPA. Detsamma gäller valet av jäst, vermont ale, känd för att vara att inte jäsa ut speciellt långt. Å andra sidan finns det inget med vattenbehandlingen som lyfter fram det här ölets maltighet, med höga sulfatnivåer i förhållande till kloridnivåer. I det allmänna medvetandet (!) gynnar detta snarare humlearomen framför malten. Jag har naturligtvis använt mig av mitt nya RO-filter för att bygga upp det här vattnet efter Randy Moshers ideala pale ale vatten. Anledningen till att jag brygger det här ölet är att jag är så trött på torra ipor som inte har något maltunderstöd. Jag tycker det ofta blir väldigt obalanserat. Förhoppningsvis blir detta både maltigt och fruktigt.

UPPDATERINGAR

160416 Bryggdag. Eller ja, det här är hälften av bryggdagen kan man säga. Påbörjade mäskningen. Detta var lite av en utmaning. Jag mäskade in med 77 gradigt vatten, som vanligt 10 grader över mäsktemp. Skillnaden var att jag hade lakvattnet i min BK eftersom jag inte tagit hål för elementet i min nya HLT. Den gamla biltema-kastrullen hade spruckit så många gånger, och lagats med akvariesilikon, att den var helt oanvändbar. Numera har jag införskaffat ytterligare en 36 liters Patina-kittel, precis som min kokgryta. Nåväl, jag var inte ens i närheten av min planerade mäsktemperatur. Jag låg på 59 grader, vilket var lite väl lågt. Kanske var det att jag inte använde en slang mellan lakvattnet och MLT, eller så var min termostat helt ute och cyklade, jag vet inte. Hursomhelst nådde jag inte min mäsktemperatur. En liten panik började fortplantera sig längs min ryggrad. Hur löser jag detta? Dessutom lyckades jag torrköra elementet så det luktade bränt hår. Lösningen blev att göra en dekoktion, typ. Jag tappade av en del av sötvörten från MLT och kokade upp den till 90 grader. Sedan återförde jag den till MLT och hoppades att träffa rätt mäsktemperatur. Mobilen hade dött under tiden, så jag kunde inte använda någon kalkylator för att veta vilken temperatur jag behövde för att nå mäsktemperatur. Som tur var lyckades jag få upp mäsken till 66.3 grader. Hoppas nu bara att mäsken har tillräckligt enzymatisk styrka för att konvertera allt till en ok vört. pH låg på 5.1, lite lågt, men jag litar på att det kommer fungera. Dessutom kör jag en overnight mash, så den har tid på sig att konvertera. Tillsatte alla salter i mäsken enligt recept. Började odla upp jästen i en förkultur.

160417 Bryggdag del 2. Lakade ner i en jäshink eftersom BK var upptagen som HLT. Lakade ur 25 liter och återförde det sedan till BK. Pre boil gravity 1.042 som planerat. Humle enligt recept. Kylde ner till 80 grader innan jag tillsatte sista humlegivan. Kylde till ca 23 grader och tappade sedan på fat. Har införskaffat mig en mojäng som passar på gassidan, en ställbar övertrycksventil med manometer, för att kunna jäsa under tryck. Det kanske inte är rätt öl att testa detta på, mer logiskt hade varit att jäsa en lager under tryck, men jag vill ändå testa utrustningen lite. Dessutom har det den fördelen att jag kan transportera det färdiga ölet från ett fat till ett annat utan att det utsätts för syre. Det är en stor fördel när det kommer till just IPA med alla flyktiga aromer. Ställde övertrycksventilen på ca 0,4 bar. Syresatte med syrgas. Pitchade ungefär hälften av den uppodlade förkulturen, ca 750 ml och sparade resten. Jästemperatur i kammaren: 17 grader.

160421 SG 1.017. Pytsade i torrhumlingen. Blåste sedan i lite kolsyra och drog i avluftningsventilen några gånger. Höjde temperaturen till 22 grader. Lite söt fortfarande, beror visserligen även på bristen på kolsyra och hög temperatur. Men några pinnar ner vore bra. Lite låg beska kanske. Hoppas upplevelsen är bättre med kolsyra sedan.

160424 SG 1.012 vilket är lika med förväntat FG. Kallkrasch på 0 grader inleds. Torrhumling var precis vad det här ölet behövde, mycket fruktigare och trevligare nu!

160428 Nu har det här ölet legat lite för länge på torrhumlingen egentligen. Kände lite gräsighet vid senaste smakprovet. Tyvärr har jag inget fat ledigt så jag måste antingen vaska lite öl eller buteljera. Hmm, decisions, decisions…

160501 Flyttade denna till serveringsfat för några dagar sedan. Gillar verkligen humlen i receptet, doftar godis. Tyvärr låg den för länge på torrhumlingen så det har blivit gräsigt och lite rengöringsmedel i smaken. Den går säkert ner men om jag inte hade slarvat så hade det blivit en högst habil IPA. 

160502 Mer kolsyra på fatet nu. Upplevs delvis annorlunda nu, gräsigheten är inte fullt så farlig. Extremt fruktig! Kombon med Vermont-jästen, mycket maltighet och Eldorado (gissar jag) är verkligen lyckad. Som att dricka godis! Lite ”hembryggt” i eftersmaken ”, det kanske ändrar sig när den klarnar något, antar att det beror på jästen. Ganska grumlig trots kallkrasch och gelatin.

160515 Slut! Denna gick åt extremt fort. Ryktet spred sig och grannar och arbetskamrater fick sin beskärda del. Blir att brygga en ny IPA till sommaren.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 37.3 IBUs 22.3 EBC 1.049 1.011 4.9 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 3 kg 68.18
Munich II (Weyermann) 1 kg 22.73
Cara-Pils/Dextrine 200 g 4.55
Caraaroma (Weyermann) 200 g 4.55

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Ella (aka Stella) 20 g 30 min Boil Pellet 15
El Dorado 10 g 15 min Boil Pellet 15
El Dorado 40 g 0 min Aroma Pellet 15
Ella (aka Stella) 30 g 0 min Aroma Pellet 15
El Dorado 50 g 0 min Dry Hop Pellet 15
Ella (aka Stella) 50 g 0 min Dry Hop Pellet 15

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Gypsum (Calcium Sulfate) 8.51 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt (MgSO4) 5.54 g 60 min Mash Water Agent
Calcium Chloride 1.08 g 60 min Mash Water Agent
Baking Soda 0.84 g 60 min Mash Water Agent
Salt 0.41 g 60 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Vermont Ale (-) Yeast Bay 80% 17.78°C – 21.11°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 69°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”B037: Stella Dorado IPA – IPA”

  1. […] utan tvist som man kan dricka stora klunkar av. Receptet är inspirerat av min väldigt lyckade Stella Dorado IPA som jag gjorde förra våren. En IPA med maltunderstöd och fruktighet. Vattnet är de mest […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *