B042: CCC New England IPA – IPA

New England varianter av IPA är väldigt på tapeten just nu. Den sociala ölwebosfären fullständigt svämmar över med bilder på vad som ser ut som annanasjuice eller nyponsoppa, inte sällan med ackompanjerat med attributet ”humlejuice”. Jag skulle inte påstå att det är en speciellt vacker brygd att vila ögat på, så som den ser ut som man tappat ölen i diskvattnet. Däremot är det väldigt gott! Grejen är att man ofta tillsätter omältade sädesslag, så som vete eller havre, för att (1) få en rund och silkeslen finish, (2) ett grumligt utseende. För vissa verkar nästan nr 2 vara viktigare. Eftersom det är en förhållandevis ny stil är också humlegivorna av modernare snitt. Fruktiga sorter i massiva sena givor och som torrhumle. En bra sommaröl helt enkelt.

UPPDATERINGAR

160709 Gör 2 liter förkultur på Vermont jästen som jag sparat.

160710 Bryggdag. Förklistrar vetekross och havregryn. Mäter upp alla salter för att få uppnå Randy Moshers Ideal Pale Ale vatten, mycket sulfater. RO-vatten har jag gjort sedan tidigare. Krossar malten. Mäskar in med 80 gradigt vatten och lyckas pricka mäsktemperaturen, 67 grader, utan korrigering. Det vet jag inte när det hände senast. Lakningen tog lång tid, mäsken fastnade flera gånger pga av mycket ingredienser utan skal (förklistrade vetet och havregrynen). 25 liter innan kok. Pre boil gravity 1.052. Humle enligt recept. Kokade en timma. Kylde ner till 80 grader innan 0-minuters givan tillsattes. Lät det kylas utan egentlig omrörning så att humlen kunde stöpas lite längre. Kylde ner till 23 grader. OG 1.057. Mycket druv i grytan pga högt proteininnehåll i maltnotan. Syresatte med syrgas. Pytsade i två liter förkultur. 21 liter totalt i hinken. Ställde jäskammaren på 17 grader. Dags att natta bebisen.

160711 Puttrade på bra redan på morgonen.

160717 Har fortfarande inte fixat jäskylen så jag kunde inte göra en d-rast där, kommer inte över 17 grader just nu. Torrhumlen åkte i idag. Testar en stor tesil för att kunna återanvända jästen utan för mycket tvätt. Utöver receptet slängde jag med 50g Sterling som jag hade liggandes.

160720 Satte den på fat.

160721 Fy fan, ingen kolsyra ännu men den smakar sur vetedeg, riktigt vidrig. Torrhumlingen i tesilen verkar inte ha gett så bra resultat, obefintlig arom. Nä, der var längesedan jag hivade en öl, men det här kan vara en kandidat faktiskt. Blir nog att använda puffat vete och flingat havregryn för det här gick verkligen inte att dricka. Den enda trösten är att färgen blev fin, som grumlig ananasjuice.

160724 Efter en mailväxling med Olle Andersson som brygger för Stigbergets och O/O samt ett avsnitt av Basic Brewing om NEIPA inser jag att jag missuppfattat vattenprofiler för stilen. I motsats till en IPA där man vanligtvis har en hög sulfatnivå ska en NEIPA ha en hög kloridnivå istället, dvs framhäva maltighet och skapa en rundhet. Det är logiskt när man tänker efter. Ytterligare en faktor att ta hänsyn till vid nästa försök.

160731 Nu har den här fått full kolsyra och konstigt nog har den delvis ändrat karaktär. Syrligheten är borta och den där dammiga eftersmaken är mer maskerad. Det finns fortfarande stor förbättringspotential men nu är den ändå drickbar. Humlearomen måste steppa upp några nivåer, kanske torrhumling på fat under tryck som Olle föreslog?

160829 Den har faktiskt blivit bättre ju längre den stått, så den är inte fullt lika vidrig längre faktiskt. Fortfarande anas en viss gipsighet/syrlighet i eftersmaken och det är på tok för lite humlearom, men det fixar vi till nästa gång!

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 45.8 IBUs 7.1 EBC 1.059 1.011 6.3 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 4 kg 75.47
Oats, Flaked 500 g 9.43
Wheat, Torrified 500 g 9.43
Cara-Pils/Dextrine 300 g 5.66

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Columbus (Tomahawk) 30 g 45 min Boil Pellet 15.3
Cascade 50 g 0 min Boil Pellet 8.1
Citra 50 g 0 min Boil Pellet 13.4
Cascade 50 g 3 dagar Dry Hop Pellet 8.1
Citra 50 g 3 dagar Dry Hop Pellet 13.4

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Gypsum (Calcium Sulfate) 8.51 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt (MgSO4) 5.54 g 60 min Mash Water Agent
Calcium Chloride 1.08 g 60 min Mash Water Agent
Baking Soda 0.84 g 60 min Mash Water Agent
Salt 0.41 g 60 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Vermont Ale (-) Yeast Bay 80% 17.78°C – 21.11°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *