B044: Birthday Sour Solera 2016 – pLambik

Nu är det dags för ett första uttag från solera-projektet. Den första tappningen är en snabbsurad variant på en pseudo lambik, eller rättare sagt en geuze, eftersom det är tre satser som blandats. Doften är lätt funkig och med mycket röda äpplen, hö och jasmin i smaken. Den är kristallklar som sig bör efter att stått orörd ett år. Jag både gillar den och inte gillar den. Det är inte en jättekomplex produkt jag kreerat. Till stor del beror det på processen där jag snabbsurat och jäst med en ren sacc-sträng under primärjäsningen. Egentligen finns det ingen anledning att snabbsura ett sånt här öl när det ändå ska stå dryga året i en bortglömde 50-liters damejeanne. Med en ren sacc-sträng först under primärjäsningen gissar jag på att man missar en del intressant brettkaraktär.

Med det sagt så börjar planeringen inför nästa års variant av Birthday Sour Solera. Eftersom det är mer komplexitet jag söker så tror jag att jag ska försöka måla en lite bredare palett just i maltnotan. Den kommer dra sig mer åt flamländsk röd-hållet med lite munchener-, wiener- och specialmalter, i synnerhet Special B som jag tycker ger et trevlig bidrag. Jag tänker inte snabbsura den sats som jag tillsätter utan möjligvis primärjäsa den med enbart brett innan jag slangar över den. Fortsättning följer. 160829 Kom hem från jobbet och tyckte det luktade konstig i garaget. Det visade sig att partykranen hade åkt loss och hela fatet hade sprutat ut i golvbrunnen. Ödet ville nog inte att jag skulle ha en happy birthday…


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *