B050: Ränngårdspilsner – Böhmisk pilsner

Öl nr 50! Inte illa fylle-pinkat! Men det här ölet är speciellt av en helt annan anledning. Kornet är nämligen egenhändigt odlat och sedan mältat efter bästa förmåga. Processen från att odla kornet och sedan mälta har varit utdragen. Kornet var skördat och klart redan i slutet av sommaren men av olika anledningar har jag inte tagit mig an själva mältningen. Men nu så! Kul men arbetskrävande var det, mer om det i ett eget inlägg.

Tanken med det här ölet är att skapa nått där malten verkligen får skina. Vad passar då bättre än en pilsner? Jag har inte riktigt förfinat tekniken på lageröl än, så vi får se hur det går. Receptkompositionen är enkel: pilsnermalt, Saaz och Budvar-jästen. För vattnet kör jag rent RO-vatten samt 2,5 g kalciumklorid och 1 g kalciumsulfat för att framhäva maltighet men samtidigt efterlikna avsaknaden av mineraler i ett klassiskt pilsnervatten. Då klarar jag också gränsvärdet 50 ppm för kalcium vilket är bra för utfällning och klarhet.

Det kommer krävas en ganska rejäl pH-sänkning för att få ett bra mäsk-pH. För ändamålet använder jag 80% Lactol (mjölksyra). Smaktröskelvärdet för Lactol brukar allmänt antas vara 0,25 ml/l, vilket innebär 5 ml för 20 liter öl. Jag skulle egentligen behöva det dubbla enligt Beersmith, men jag får nöja mig med att sänka pH så långt det går. Det är krångligt med ett bra mäsk-pH för dom här ljusa ölen. Eventuellt kanske jag också gör en enkel dekoktionsmäskning för att ytterligare framhäva maltigheten.

NOTERINGAR

170223 Förkultur satt, ca 2 liter. Eventuellt stegar jag upp den en gång till.

170303 Sedan igår har jag satt förkulturen på ytterligare en uppstegning med ytterligare två liter vört. Jag har också mixtrat lite med receptet. Jag kommer använda Challenger som bittergiva istället för att bara Saaz. I stora mängder kan Saaz bli lite gräsigt. Dessutom har Challenger en ganska låg cohumulonenivå, vilket gör att det bidrar med en ganska snäll och rund beska, nått jag eftersträvar. Jag har också lagt till lite carabohemian, delvis för att jag inte kommer orka göra en dekoktion och delvis för att göra den lite mörkare. Det hjälper till vid pH-justeringen. Jag tror att det är i just vattenbehandlingen det har felat för min del det senaste. Jag tror inte alla salter alltid har löst sig och jag har inte haft koll på mitt pH i mäsken. Detta har resulterat i att jag har fått ett högt pH även efter jäsningen slut som har gjort att mina öl känts lite platta och ”dammiga” (som jag uttryckt mig tidigare). Även massiv torrhumling ökar ju pH-värdet något vilket bör tas med i beräkningen för ljusa och välhumlade öl.

När jag kollade med EZ Water Calculator fick jag lite andra värden än vad Beersmith gav mig. Tycker inte Beersmith är helt klockren vad gäller vatten faktiskt. Med det nya receptet, med endast 2 g kalciumklorid, ska jag bara behöva 2 ml mjölksyra för att komma ner till 5,5 pH (rumstemp), vilket är mycket positivt. Vi får se hur det ser ut på själva bryggdagen.

170304 Bryggdag! Elementet i HLTen verkar ha lagt av, tjusigt. Fick köra mäsk- och lakvatten i BK istället och mellanlanda i en hink. Körde bara på rent RO-vatten och skippade tillsatser överhuvudtaget. pH-mätaren passade på att lägga av också… Fick köra gamla hederliga strips. Justerade med 2 ml 80% mjölksyra, hamnade på pH 5.2. Malten var lite mörkare än väntat. Mäsktemperaturen hamnade på 64 grader, långt från önskat 68, men men, det var en ”sån” bryggdag. PBG 1.030, förväntat 1.040. Om man bortser från min vanliga effektivitet så var ”yielden” 50% på den egna pilsnermalten mot 80% på kommersiell malt. Kokade 90 min. OG 1.045, 16 liter i hink. Kylde till 12 grader, syresatte med syrgas och pitchade min tvåstegade förkultur. Ställde i garagetemperatur ca 10c.

170307 Det puttrade på bra redan dagen efter pitch. Fortsatt aktivitet.

170314 Ställde hinken i rumstemperatur för D-rast.

170319 Upptappat på fat. FG? 1.012. Smakar väldigt lovande! Väldigt mycket som en pilsner. Kanske den bästa pilsnern jag någonsin gjort, och det utan kolsyra och lagring. Stora förhoppningar på denna!

170323 Svag kolsyra vid detta provtillfället. Fortfarande i underkant vad gäller beska, även en hint av diacetyl. Hmm, alltid lika märkligt att se hur öl förändrar sig över tid. Ingen diacetyl kändes vid första tillfället, nu är den tydlig. Underligt..

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 33.4 IBUs 16.4 EBC 1.052 1.013 5.1 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Egenmältad pilsnermalt 6 kg 96.77
Carabohemian 200 g 3.23

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Challenger 25 g 60 min Boil Pellet 8.7
Saaz 50 g 15 min Boil Pellet 2.1
Saaz 25 g 5 min Boil Pellet 2.1

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Calcium Chloride 2.00 g 60 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2.00 ml 60 min Mash Water Agent
Irish Moss 1.00 tsp 15 min Boil Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Budvar Lager (2000) Wyeast Labs 73% 7.78°C – 13.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *