B052: Upphöjt i dunkel – Dunkel

Det inspirerar mig att kunna fånga tillfället i flykten och använda det man har framför sig. Med det här ölet var det faktiskt så. Jag hade en jästkaka stående från föregående lagerbryggning, nobla europeiska humlesorter i frysen samt en uppsjö av malt som borde ha blivit använd för längesedan. Förutom det, mitt vanliga lite småknepiga brunnsvatten att brygga på. Vad kan man göra med det då? Nån halvmörk, maltig lager skulle passa in på den beskrivningen. Eureka! En dunkel!

NOTERINGAR

170329 Bryggdag. Började med det här projektet kl 19.30 på kvällen så det blev att försöka hitta lite tidsbesparingar här och där. Värmde kranvarmt mäsk- och lakvatten medan jag krossade malten. Lyckades tajma inmäskning ganska bra tills vattnet nått 76 grader. Mäskning en timma på 66,5 grader. pH tror jag låg runt 5.3 (använde hopplösa stripes). PBG 1.050, 24,5 liter. Det blev 50 g humle som 5 minutersgiva istället för 30 g, alfasyran var hälften mot vad Beersmith antagit. Snabb kylning ner till 15 grader, sen orkade jag inte längre. Pytsade över hela kalaset på jästkakan från tidigare pilsner och syresatte med syrgas. OG 1.062, 21 liter i hink totalt, inklusive jästkakan (ca 1,5 liter). Helt ok varm- och kalldruvbildning tack vare irish moss. Ställde hinken i omgivande garagetemperatur ca 8 grader.

170402 Jäsningen kom igång ganska omgående. Det puttrar fortfarande på i garaget.

170601 Oj, längesedan jag uppdaterade det här inlägget, eller skrev nått i största allmänhet. Utan att överdriva så vill jag verkligen höja upp det här ölet på den pedistal det förtjänar. Det blev riktigt bra! Rena tydliga smaker, stor maltighet och väldigt törstsläckande. Ett öl värdig att tävla med faktiskt. Nyckeln till framgång? För det första komplicerade jag det inte för mycket. Vad gäller alla typer av vattenbehandling så känns det fortfarande som om jag simmar på djupt vatten (pun intended). Egentligen har jag ingen aning om hur mycket salter som fastnar i malten, vad som finns kvar efter RO-filtret etc. Det kändes lite skönt att slippa det där. För det andra så använde jag en absurd mängd jäst från förra bryggningen = färre otrevliga jästbiprodukter (eller det är min gissning i alla fall).

170615 Slut i fatet!

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 26.1 IBUs 42.4 EBC 1.062 1.016 6.1 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Munich II (Weyermann) 5 kg 90.91
Carabohemian 200 g 3.64
Melanoidin (Weyermann) 200 g 3.64
Carafa Special III (Weyermann) 100 g 1.82

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Challenger 25 g 60 min Boil Pellet 8.7
Hallertauer Mittelfrueh 50 g 5 min Boil Pellet 2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Irish Moss 1.00 tsp 10 min Boil Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Budvar Lager (2000) Wyeast Labs 73% 7.78°C – 13.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *