B053: Vanilla Chocolate Imp Stout – Imperial Stout

Long time no see. Det här året blev inte riktigt vad jag hade planerat bryggmässigt. Det har sina förklaringar dock, och det är övervägande goda nyheter! Vi har köpt hus som vi renoverat och grejat med sedan senvåren. Det negativa är att jag inte riktigt fått tid eller ork över till hembryggningen. Den goda nyheten är att garaget var bra lämpat för att, iallafall delvis, konvertera till ett mer dedikerat brygghus. I dagsläget har jag slängt in IKEA-stommar samt gjort om elen så jag både har trefas och vanliga shucko-uttag för högre laster. Det som återstår är bänkskiva, kakling och eventuell ventilation. Mer om detta i ett senare inlägg.

Nåväl, till saken. IPA och imperial stout är något som jag gillar ha hemma. Det är stilar som jag konsumerar ofta och förhållandevis mycket av. Eftersom jag i nyligen gjorde en samarbetsbrygd (en NEIPA) med en geografisk nära hembryggarfrände så saknade jag en tyngre pjäs som kan fungera som efterrätt, sängfösare, smuttningskandidat – kort och gott en imperial stout. Tanken? Well, det här var sånt jag hade hemma. Ambitionen var att krångla till det maltmässigt. Generellt så förespråkar jag enkelhet, att dra ner på ingredienserna så att slutresultat blir tydligt och att smakerna kan härledas och identifieras. I det här receptet gjorde jag tvärtom. Jag ville ha en bred palette av malt, en komplexitet, en hel Jackson pollock tavla, därav receptet.

171007 Bryggdag. Eftersom det var så mycket malt insåg jag att mitt mäskkärl inte skulle räcka till. Jag bestämde mig för att köra BIAB i min BK istället. Mäskade in allt utom Black patent och chokladmalten som jag väntade med till 10 minuter från mäskningens slut. Detta för att dels inte dra ut så mycket kärva smaker och dels för att inte komma för lågt i pH. Detta var för övrigt första bryggningen med nytt, kommunalt, vatten. Betydligt enklare att hantera gentemot mitt gamla vatten. 67 grader i mäskkärlet. Kokade upp, tillsatte humle. tillsatte kakao och irish moss 20 minuter från kokslut. Kylde till 19 grader, lät sedimentet sjunka någon timma innan jag tappade över till jäskärlet. 16 liter i jäskärlet, OG 1.092. Syresatte med syrgas och pitchade två paket US-o5 varpå det ena hade passerat bäst-före-datum. Ställde för jäsning i källarens rumstemperatur, ca 19 grader.

171202 Ja, det här blev ju inte direkt en stout. Snarare en mörk ale av något slag. För dåligt med rostad malt helt enkelt. Men smaken är helt ok. Kanske inte sådär jättetydligt med choklad eller vanilj.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
15 L 60 min 52.9 IBUs 78.4 EBC 1.108 1.018 12.0 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 4 kg 54.42
Rye Malt 1 kg 13.61
Caramel/Crystal Malt – 40L 650 g 8.84
Munich Malt 450 g 6.12
Black (Patent) Malt 200 g 2.72
Carared 200 g 2.72
Chocolate Malt 200 g 2.72
Special B Malt 200 g 2.72
Brown Sugar, Light 450 g 6.12

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Hallertau Magnum 50 g 60 min Boil Pellet 11

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
cocoa powder 160.00 g 15 min Boil Spice
Irish Moss 2.00 tsp 10 min Boil Fining
Vanilla Bean 1.00 Items 5 dagar Secondary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C – 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Saccharification 66.7°C 75 min
Mash Out 75.56°C 10 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *