B056: Azacca Moscow IPA – IPA

Äntligen på ölplanen igen! Den här blir mitt fotbolls-VM öl, därav namnet. Azacca syftar givetvis på humlen som är ny för mig. Som den beskrivs på Humlegårdens hemsida verkar profilen passa bra in på vad jag är ute efter.

Döpt efter den haitiska jordbruksguden skulle man kunna tro att Azacca är väldens första voodoohumle! Azacca har intensiv arom och smak av tropisk frukt och citrus. Mest framträdande är smaker av mogen mango, ananas, päron, tangerine och granbarr.

Det senaste året har bryggningarna inte direkt duggat tätt. Det nya huset är givetvis en faktor men samtidigt upplever jag fler misslyckade bryggningar än tidigare. Kanske har man blivit mer kräsen eller så är det slarv från egen sida. Jag vet bara att det enda jag kan påverka är att vara mer noggrann med mina bryggningar och använda bra råvaror. Det har inneburit att jag slängt ut gammal malt, jäst och humle, köpt nya jäshinkar och hävert. Jag vill inte kasta bort en bryggning till och tappa suget för hembryggning. Det är ju kul!

Receptet är ganska rakt på sak. Det är en IPA som begagnar sig av lite NEIPA-tekniker. Det är ingen havre, vete eller liknande som kan kan förvänta sig i en NEIPA utan bara pale ale malt och lite dextrin/cara-pils för kropp. Beskan är uppskruvad några snäpp till 60 IBU så att den biter ifrån lite och inte övergår till den typiska humlejuicen. Däremot känns jästvalet igen från en NEIPA – London Ale III. Det är enligt utsago en jäst som sysslar med biotransformation av humleoljor vilket ska ge en speciell typ av fruktighet till ölet. Det innebär också att jag kommer pröva en teknik som är utmärkande för just en NEIPA och det är att torrhumla tidigt under jäsningen. Jag kommer slänga i torrhumlen redan vid jästpitch på bryggdagen. Återstår att se hur det blir.

Vad gäller vattenprofil som blir det förmodligen ganska balanserad Cl/SO4. Jag har tidigare vidhållit att anledningen till att en NEIPA ibland känns gipsig/dammig/osaltad är att pH i det färdiga ölet har varit för högt. Om det är sant vet jag inte men jag kan inte minnas att jag tagit tag och utvärderat den saken. Därför tänkte jag lägga lite krut på att få ett bra pH i mäsken och korrigera med mjölksyra.

Nytt för det här ölet är att jag använder Golden Promise-malt. Olle Andersson, känd från Stigbergets och  det egna bryggeriet O/O, vet jag använder Golden Promise i sina ipor. Han använder iofs malt från Simpsons men det enda som går att få tag på som hembryggare i Sverige är från Thomas Fawcett. Hoppas på samma resultat. Tydligen ska Golden Promise (som är en maltsort) ge en lite sötare maltighet som gifter sig bra med tropisk humle.

NOTERINGAR

180602 Bryggdag. Förberedde malt och vatten kvällen innan. Mäskade in på 68,5 C. Glömde pH justering så först efter 45 min tillsatte jag 7 ml mjölksyra. Beräknat pH 5.3, vad det faktiska pH blev vet jag inte. Lät det stå ytterligare 30 min. Lakade tre vändor med ca 25 liter i kokkärl. Tillsatte bittergiva på 60 min samt 3g kalciumsulfat och 3g kalciumklorid. Vid 15 min kvar tillsatte jag irish moss. Kylde till 70 C och tillsatte hopstand humle, lät stå i 30 min. Kylde till 20 C och tappade över till jäshink. Tillsatte samtidigt jäst, biotrans-humle och syresatte med syrgas (den tog slut). OG 1.070. In i jäskyl på 17 grader.

180625 Det här ölet har varit klart sedan en tid tillbaka. Lät kolsyran stå påkopplad i fatet för att hitta ett jämviktstryck. Vågar det nu sedan jag tätat alla läckor. Dessutom inbillar jag mig att skummet blir bättre om man inte skakar i kolsyra. Utlåtande? Bra, friskt, fräscht! Lagom bett i beskan. Inte den mest potenta humlearomen men inte dålig heller. Mycket drickbart! Den är varken för torr eller för maltig, utan maltbasen ger ett väldigt sofistikerat och väl avvägt intryck. Vad gäller biotransformation av humleoljor kan jag inte uttala mig något. Skulle inte kunna sätta skillnaden i ett blindtest. Däremot var det ju väldigt lätt och smidigt att ”torrhumla” på detta sättet. Jag behövde inte lyfta på locket och riskera onödig oxidation. Allt som allt, väldigt nöjd med ölet. Ingen ”hembrygd” arom eller ”gipsighet” kunde anas. Ska fortsätta pH-justera mina ljusa öl framöver (om det nu var det som var orsaken).

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 60.6 IBUs 9.9 EBC 1.062 1.014 6.3 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Malt, Golden Promise (Thomas Fawcett) 5 kg 90.91
Cara-Pils/Dextrine 500 g 9.09

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Warrior 30 g 60 min Boil Pellet 19
Azacca 100 g 30 min Aroma Pellet 15
Citra 50 g 30 min Aroma Pellet 12
Azacca 100 g 7 dagar Dry Hop Pellet 15
Citra 50 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
London Ale III (1318) Wyeast Labs 73% 17.78°C – 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 65.56°C 75 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”B056: Azacca Moscow IPA – IPA”

  1. […] jag var så nöjd med mina förra IPA så bestämda jag mig för att köra en i princip likadan. Humlekombinationen är utbytt till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *