B061: Refill NEIPA – NEIPA

IPA-tanken slut i kylen så det är bara att ta saken i egna händer. Högst spontan men välkommen bryggdag. Lill-killen hemma höll på och klättra på väggarna när han inte fick träffa kompisar eftersom lillasyster hade haft kräkfest. Så för att råda bot på rastlösheten, och för att det inte finns mycket som slår när man får vara med pappa ute i garaget, så blev det en bryggning.

Maltnotan känns som den funkar och det finns inte mycket att orda om där.
Grunden är väl nått slags vedertaget NEIPA-recept numera, med pale ale malt och några nävar vete och havre, toppat med bara en gnutta karamellmalt.

För vattnet drog jag upp sulfat, klorid och kalcium till 150 ppm vardera, dvs en ganska balanserad men uppskruvad vattenprofil.

Det ständiga frågetecknet är som vanligt humlen. Jag får varken till den humleprofil jag vill ha eller en vidare potent humlearom som går att jämföra med bra kommersiella dito. Det jag främst sneglar på är Wylams “dank:a” ipor. I väntan på att ett lass med humle ska komma från Yakima Valley (enligt uppgift av mycket bättre kvalisort än de man får från hembryggningsbutiker i Sverige) så bryggde jag på det som fanns i kylen. För att få till en dankness har jag någonstans läst att man kan kombinera Simcoe/Mosaic med Chinook samt någon fruktigare sort. Denna tes understödjs av vad man kan läsa på Wylams hemsida om exempelvis “Veer towards chaos“. Sagt och gjort.

NOTERINGAR
190119 Bryggdag. Allt löpte på enligt recept. pH 5.2 i mäsk. Bra coldbreak! Effektiviteten blev dock något låg, OG 1.061.

190306 Glömt att rapportera resultatet kring denna. Torrhumling skedde vad jag minns det efter ca 2 veckor enligt recept. Den första tiden var den sådär gipsig, dammig och hembrygd som många tidigare IPA-recept. Humlearomen var återigen dålig. Efter ytterligare några veckor på fat hade ölen “satt sig” och smakade mycket bättre. Tyvärr fortfarande utan någon bra humlearom, men åtminstone var den fruktig och drickbar. Nä, det här blev ingen öl att skriva hem om. Kommer fortsätta att söka det ultimata IPA-receptet och titta över mina gamla anteckningar igen. Mer om det i nästa inlägg.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 24.0 IBUs 17.5 EBC 1.069 1.018 6.8 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale (Crisp) 5 kg 81.97
Oats, Flaked 500 g 8.2
Wheat Malt, Ger 500 g 8.2
Caramel/Crystal Malt -150L 100 g 1.64

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Perle 30 g 60 min Boil Pellet 8
Chinook 180 g 3 dagar Dry Hop Pellet 12
Simcoe 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 11.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Lactic Acid 7.50 ml 60 min Mash Water Agent
Calcium Chloride 5.80 g 60 min Boil Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 4.80 g 60 min Boil Water Agent
Yeast Nutrient 1.00 tsp 3 dagar Boil Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
SafAle English Ale (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C – 24°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *