B026: Mammut – Broyhan

Broihan som stil har jag avhandlat tidigare. Anledningen till att jag gör den här typen av djupdykningar är att jag vill skapa en egen förståelse för stilen och hur jag ska brygga den.

Tanken är att använda pilsnermalt och potatis efter devisen ”man tager vad man haver” som tydligen begagnades ursprungligen. Dessutom är det lite kul att testa brygga med potatis. Potatisen rivs först och kokas sedan 10 minuter för gelatinisering precis som man gör med all annan omältat råfrukt. För att efterlikna den dåliga utjäsning man hade förr kommer jag också att mäska ganska högt, 70 grader. Jag kommer inte heller laka för att maximera maltigheten. Efter detta kokas vörten som vanligt och kyls ned till ca 40 grader och snabbsuras med lacto. När önskat pH är uppnått kokas vörten igen i ca 15 minuter och kyls därefter ner till 17 grader. Jäses med kölschjäst vid något lägre temperatur.

UPPDATERINGAR

151010 Bryggdag. Eller ja, bryggdag kanske är fel att kalla det. Jag delade upp bryggdagen i två och gjorde en overnight mash, dvs mäskade över natt. Så kvällen innan mäskade jag in. Jag gjorde bara halva receptet dvs 1,25 kg potatis och lika mycket pilsnermalt. Allt var ganska godtyckligt denna gången. Jag måttade inte ens upp hur mycket pilsnermalt jag skulle ha utan körde på känn. Mäsktemperaturen blev alldeles för låg mot planerat, 67 grader, eftersom jag var lite ivrig med kallvattnat när jag kompenserade temperaturen. På själva bryggdagen kom jag på att jag inte hade satt i filtret i min mäsktunna så jag fick hiva över alltsammans i en jäshink, sätta i filtret och sedan tappa av vört ner i kokkärlet. Laka gjorde jag inte, precis som jag planerat. Jag hade ca 15 liter vört innan kok och ca 11 liter efter. SG före kok var 1.034 och efter koket glömde jag ta ett prov. Men förmodligen hade jag ganska bra effektivitet. Jag vet ju som sagt inte exakt hur mycket malt jag använde, så det är svårt att säga. Efter koket kylde jag till 39 grader och pytsade i någon decilter Proviva jordgubb (l.plantarum).

151011 Det är redan mycket bra syra, skulle chansa på pH 3.6. Exakt vet jag inte för det är svårt att läsa av mina mätstickor. pH-mätaren litar jag inte på längre. Vörten är starkt grumlig och lite gråaktig, ser extremt tråkig ut. Fick inte heller till något koagulering av proteiner under koket igår. Det kanske beror på potatisen, men jag vet inte. Hoppas vörten ser mer aptitlig ut efter ytterligare ett kok och lite jäsning.

151012 Ett andra kok. Elementet i kokkärlet verkar vara lite labilt så koket var ganska mjäkigt till en början, men sedan kom det igång. Kylde till 20 grader och pytsade i Kölsch-jästen. Fick stå i 15 grader på garagegolvet.

151013 Efter 24 h fanns fortfarande inga tecken på jäsning. Av erfarenhet vet jag att jästen har svårt att komma igång i snabbsurade öl. Ställde dock in hinken i köket istället, 23 grader.

151101 Ölet är nu tappat på flaska och kolsyrat. Ett första omdöme då. Redan i flaskan ser man ett ganska rejält lager med sediment i botten, även en stark grumlighet. Ölet hälls upp försiktigt och mycket riktigt är det mycket grumligt. Det doftar och smakar vinöst, påtagligt syrligt med lite en hint av ananas och färskt eneträ. Lite gipsigt och jolmigt på nått sätt, som övermogen frukt. Kolsyran är hög och ölet är törstsläckande. Visst finns det ett sting av ättiksyra i eftersmaken som inte är helt på sin plats? Nu beror detta förmodligen på Kölsch-jästen som jag använde men jag är inte helt övertygad om det här med potatis i öl. Jag skulle behöva använda potatis i en öl med en jäststräng som jag känner till, typ US-05, för att verkligen urskilja vilket smakbidrag den ger. Jag tror inte jag kommer brygga just det här igen, men det var kul att testa. Det är inte äckligt men inte supergott heller. Utvärderar igen om någon månad eller två.

1511121 Vaskade hela satsen förutom 10 st referensflaskor.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 0.0 IBUs 6.7 EBC 1.035 1.011 3.1 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Potatis 2.5 kg 50
Pilsner (2 Row) Ger 2.5 kg 50

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Kolsch Yeast (2565) Wyeast Labs 75% 13.33°C – 17.78°C
Lactobacillus A-fil (0000) Valio 0% 37°C – 49°C
Lactobacillus pilsnermalt (0000) Weyermann 0% 37°C – 49°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 70°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *