B028: Sterling silver – Böhmisk pilsner

Igår var det bryggdags igen. Den här gången blev det rent, rent som nyputsat silver. Efter att det senaste halvåret experimenterat hejvilt, sällan med så bra resultat, har jag kommit till insikten att jag behöver ta ett steg tillbaka, återgå till att brygga ett bra grundöl. Det hör ju till en av förmånerna med hembryggning att man just får experimentera bäst man vill. Jag gråter inte speciellt många tårar om jag behöver vaska lite öl. Min produktion överstiger ändå med råge min konsumtionstakt.

Nåväl, till gårdagens bryggning. Maltnotan bestod av enbart pilsnermalt och humlegivorna bara av Sterling. Okej, jag fuskade lite och tillsatte några nyskördade humlekottar från en icke namngiven svensk gårdshumle vid flameout. Men i stort en ganska sparsmakad SMASH-pilsner. Tanken är en råvarufokuserad ren pilsner som man kan dricka stora klunkar av i vår när solen kikar fram.

UPPDATERINGAR

151111 Bryggdag. Jag slutade jobbet lite tidigare och körde en bryggning på en vanlig vardag. Kombinerade detta med städning och middag med farsan, därav de något luddiga tidsangivelserna. Mäskade in på 66 grader i säkert två timmar. Lakade ur ca 20 liter och kokade ytterligare två timmar (tror jag).  Jag har fortfarande ingen hydrometer så jag kör väldigt mycket på känsla just nu. Koket var väldigt livligt och bra, mycket druv i grytan efteråt. 14 liter i jäskärlet blev 17 efter spädning med kallvatten (ja, jag vågar göra sånt). Jästen rehydrerades i kokt, avsvalnat vatten. Pitchraten var förmodligen inte optimal med ett paket till 17 liter. Jag skulle i den bästa av världar gjort en förkultur, men ni vet hur det är. Jäsning initialt på 10 grader. Vörten var 15 grader vid pitch, men jag fick inte ner den lägre än så.

151123 Det tog ganska lång tid innan jäsningen kom igång, mycket på grund av den undermåliga pitchraten skulle jag tro. Sen är ju lagerjäsning generellt långsammare också. Höjde omgivningstemperaturen till 12 grader 10 dagar efter pitch.

151126 Höjde omgivningstemperaturen till 15 grader (garaget).

151129 Höjde omgivnigstemperaturen till 22 grader (köket) för diacetylrast.

151203 Kallkrasch på 0 grader.

151204 I med gelatin för klarning.

151210 Kolsyresättning på fat (snabbversionen genom skakning).

151211 Liten sidohistoria vad gäller den här ölen. När jag mottrycksfyllde några flaskor av den här ölen igår råkade jag förväxla två glas och drack öl blandat med starsan. Om det var det eller en gammal pizzaslice som var orsaken låter jag var osagt. Men dagen har spenderats antingen på soffan med magknip eller sittandes fastspänd på toaletten. Jag bjuder på den…

151212 Provsmakning. Snygg och klar öl (tack vare gelatinet?). Ingen ”hembrygd”, jästig karaktär utan helt ren utan felsmaker. Lite köldgrumling. Skummet dör för snabbt. Mycket pilsnersmak, lite kakig, sädesslag. Fortfarande något kantig och behöver mer lagring.

151220 Provsmakning från ett kallagrat fat. Mycket bra, fantastiskt bra! Tänk vad man kan göra med ytterst enkla medel. Den där kakiga/cereala (?!) smaken är mycket mer tillbakahållen nu. Beska och kolsyra på perfekt nivå. Gelatinet har hjälpt att ta bort mycket av den där jästiga/hembygda smaken som annars är återkommande. Mycket lättdrucken, om än lite tråkig, men det kunde man ju förvänta sig av receptet. Precis som jag ville ha den. Punkt.

160223 Ok, den här är bra. Inga felsmaker eller så. Men jag har kommit fram till att det här inte är en böhmisk pilsner på långa vägar, snarare en tysk lager. Jag vet också varför nu när jag satt mig in lite mer i vattenbehandling. Min vattenprofil liknar mer Dortmund än Pilsen. För att brygga en pilsner behöver jag betydligt mjukare vatten.

160319 Tydlig diacetyl har utvecklat sig. Hivar resten av fatet. Undrar vad det beror på att den kommer fram såhär sent. Den har smakat bra fram tills nu.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 120 min 37.4 IBUs 6.8 EBC 1.050 1.013 4.9 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (2 Row) Ger 4.5 kg 100

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Sterling 40 g 60 min Boil Pellet 7.5
Sterling 10 g 0 min Boil Pellet 7.5

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Saflager Lager (W-34/70) DCL/Fermentis 75% 8.89°C – 15°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 68°C 45 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *