B036: Magnum pilsner – Böhmisk pilsner

Den här gången ska jag göra en pilsner på riktigt. Mitt förra försök var väl mer att betrakta som ett hastverk, även om det blev helt ok resultat (som tysk lager). Den här gången odlade jag upp en ordentlig förkultur och använde golvmältad pilsnermalt. Dessutom egenproducerat RO-vatten vilket gjorde att jag faktiskt kunde brygga en pilsner i dess rätta bemärkelse. Enligt min TDS-mätare fick jag en filtreringsgrad på 97,3% vilket får betraktas som ganska bra. I det närmaste ett vatten helt fritt från mineraler vilket innebar att jag kunde bygga upp mitt pilsnervatten från grunden. Jag tillsatte alla salter i mäsken och att jag lakade med RO-vatten. Dekoktionsmäskning sparar vi dock till en annan gång.

UPPDATERINGAR

160319 Bryggdag. Eller ja. Den här bryggdagen hade pågått ganska länge. Jag  krossade malten flera dagar innan, gjorde förkultur ungefär i samma veva. Sen kom livet emellan med ny familjemedlem. Jag började den officiella bryggdagen i all hemlighet dagen innan och mäskade in. 70,5 grader i mäsken och pH 5.5. Tillsatte alla salter i mäsken. Mäskade över natt och drog igång lakningen när jag och grabben var ute i solen och lekte, sambon var intet ont anande. 1.050 pre boil SG. Kokade ca 80 minuter, humlegivor enligt schema. 1.062 SG efter kok men jag spädde med ytterligare en liter för att få 20 liter i hinken. OG blev således 1.059. Pitchade den förkultiverade jästen som dekanterats. Sedan hade den iofs stått någon vecka, men det kändes ändå ok. Körde syrgas i vörten. Jäsning i garagetemperatur runt 9 grader.

160320 Aktiv jäsning, skönt att jästen var pigg!

160328 Puttrar fortfarande på så sakteliga. Det tar naturligtvis tid pga temperaturen.

160420 Gjorde diacetylrast på 23 grader några dagar, sedan kallkrasch och klarning med gelatin. Idag putsade jag över ölet i ett fat och tvångskolsyrade. Nu får den lagras åtminstone en månad till. Intressant att smaka på den första vattenbehandlade ölen jag gjort. Det gjorde verkligen skillnad, det här är en pilsner på riktigt. Rund och mjukt maltig. Kanske hade föredragit en lite högre beska. Fortfarande lite ung och kakig i smaken, men det blir nog bättre med lagring. FG 1.010, beror säkert på övernattsmäskningen. 

160517 Provsmakning med lite för lite kolsyra. Fortfarande väldigt bra pilsner. Imponeras av färgen, att den kan bli såpass djup med enbart basmalt. Böhmisk golvmältad pilsnermalt är verkligen way to go om man vill göra en bra pilsner, då behövs inget annat. Mindre kakig nu, lagringen har gjort den gott. Den skulle fortfarande vinna på en något högre beska. Gillar verkligen karaktären på jästen också, lite som en helles. Men det som lyft det här ölet till nya höjder är ändå vattenbehandlingen. Det är som natt och dag från tidigare försök. Detta är mycket nära min målbild för pilsner, lite högre kolsyra och lite högre beska, sen är det som jag vill ha den.

160525 Ännu mindre kakig än innan nu. Jag vet inte om ”kakig” är rätt ord för att beskriva det, men den är renare och mindre cereal och söt. Beskan upplevs märkligt nog som högre nu. Provsmakades ganska kall och med rätt kolsyra. Ska nog göra ett sida vid sida test med några typ-pilsners ganska snart, kan vara kul att jämföra. Om den står sig bra kan man ju buteljera några inför nästa års SM.

150528 Provade den jämte Pilsner Urquell och Budvar, genast blev min variant av en pilsner sämre i jämförelse. Det finns en mycket tydligare pilsnersmak hos dessa, majsigt, halmig på nått sätt. Magnum har en större maltsötma. Originalen är också blommigare av nobelhumle. Hmm, tål att tänkas på. Undrar om det verkligen är golvmältad böhmisk pilsnermalt som används i det här?

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 80 min 30.8 IBUs 11.6 EBC 1.056 1.018 5.0 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Golvmaltad pilsner malt 5 kg 100

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Magnum 20 g 80 min Boil Pellet 10.5
Magnum 10 g 15 min Boil Pellet 10.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Calcium Chloride 3.70 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt (MgSO4) 1.70 g 60 min Mash Water Agent
Chalk 0.70 g 60 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Bavarian Lager (2206) Wyeast Labs 75% 7.78°C – 14.44°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 70.5°C 45 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *