B046: Saturn Imperial Stout – Imperial Stout

Mina imperial stouts som jag bryggde i somras blev mycket bra men nu är dom dessvärre slut. Både imperial stout och ipa är något jag nästan jämt vill ha tillgång till, jag är nog inte ensam om det. Så trots alla planer jag hade på att brygga pilsner, esb, flamländsk röd, gose, wit etc så blev det återigen en imperial stout bryggning. Jag börjar få rutin på detta nu och jag vet att jag inte kan brygga större satser än 12 liter med min nuvarande mäsktunna. Det gör mig inte så mycket eftersom det är ganska starka pjäser som räcker länge..

Tanken med det här ölet är att göra något riktigt kraftfullt, extra mycket av allt. Jag vill testa kokos, kaffe, bourbon, vanilj, allt på samma gång. Jag hade planer på att slänga i pecannötsarom, laktos, cocoa nibs och lönnsirap också, men något måtta får det vara. Jag vet att det redan är alldeles för mycket smaker som ska samsas men det här får bli en testbatch så jag kan hitta bra smakkombinationer framöver. Jag gillar tyngden som laktos ger till ett sånt här öl i kontrast till den rostade kaffesmaken. Cocoa nibs är jag lite tveksam till, det finns en strävhet där som jag inte gillar. Bourbon har jag bara testat i ett barley wine förut, och det blev inte bra alls. Det var dock helt och hållet grundölets fel. När jag testat bourbon i kommersiella öl tycker jag att det skänkt en extra dimension och komplexitet till ölet. Jag tror på det. Kokos är jag ett stort fan av generellt. De där tonerna av kokos i exempelvis Founders KBS tycker jag är riktigt fina.

UPPDATERINGAR

160925 Första delen av bryggdagen. Eftersom tiden inte alltid räcker till numera fungerar det alldeles utmärkt att dela upp bryggdagen i flera delar. I synnerhet en sån här bryggdag är nästan nödvändig att dela upp eftersom planen är att koka i närmare 5 timmar för att koncentrera vörten. Komponerade ett recept utifrån tidigare imp stout som jag bryggt. Värmde på vattnet samtidigt som jag krossade malten. Inget RO-vatten idag eftersom bryggning blev något spontan, utan vanligt kranvatten vilket brukar fungera bra på mörka öl för mig. Mäskade in på 67,4 grader. pH landade på 5.8 trots mängden mörk malt, jag orkade inte korrigera det. Det säger lite om hur besvärligt mitt vanliga vatten är att använda för bryggning. En timmes mäskning och sedan lakades 19 liter ut. Pre-boil gravity blev 1.061 mot förväntat 1.063, dock en liter mindre vört, så effektiviteten var ingen höjdare egentligen. Gjorde ett snabbt uppkok innan jag stängde av värmen och lämnade grytan med locket på.

160926 Andra delen av bryggdagen. Kokade ca 4,5 timme vilket resulterade i 7 liter i jäshinken, mindre än beräknat. Spädde med vatten till 10,5 liter. OG blev 1.095, väldigt dåligt faktiskt men å andra sidan har jag generellt låg mäskeffektivitet, men det är inget jag bryr mig speciellt mycket om. Syresatte med syrgas och hällde i en del jästkakan från förra NEIPAn, S-04 i vörten. In i jäskylen på 17 grader.

160927 Fortfarande ingen aktivitet i jäskärlet, kanske borde ha tillsatt lite jästnäring? Upptäckte även att jag hade en spricka på syrgasslangen. Det kanske inte blev optimal lösning av syrgasen om den tog sig även genom sprickan istället för syrestenen?

160928 Kraftig jäsaktivitet när jag kom hem från jobbet.

161009 Tog in jäshinken i rumstemperatur. Tillsatte 150 g rostad kokos, 1 dl bourbon och två vaniljstänger som hade legat och dragit sig i spriten. Tillsatte även rehydrerad jäst, F2, som förhoppningsvis ska klara av alkoholhalten nu när den stiger uppåt.

161010 Tillsatte kallbryggt kaffe, 50g torrvikt.

161011 Hör nån bubbla då och då men jästen verkar inte ha kommit igång.

161102 Flyttade ca 9,5 liter till fat. Ingen aning om SG-värde.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 300 min 86.8 IBUs 96.8 EBC 1.120 1.031 12.0 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (Weyermann) 4 kg 73.26
Oats, Flaked 500 g 9.16
Cara-Pils/Dextrine 200 g 3.66
Carafa III (Weyermann) 200 g 3.66
Carared 200 g 3.66
Chocolate Malt 200 g 3.66
Roasted Barley 160 g 2.93

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 30 g 60 min Boil Pellet 15.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bourbon 150.00 ml 7 dagar Secondary Flavor
Coffee 50.00 g 7 dagar Secondary Flavor
Coconut flakes 150.00 g 7 dagar Secondary Spice
Vanilla 2.00 Items 7 dagar Secondary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
SafAle English Ale (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C – 24°C
Safbrew (F2) DCL/Fermentis 74% 15°C – 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *