B058: Endless summer Weisse – Weisse

En veteöl är ju sällan fel, och speciellt inte en varm sommar som denna. Därför fick detta bli den andra delen i dubbelbryggningen IPA/veteöl. Straight up, inga konstigheter. Kanske lite tråkig rent av. Det som var speciellt med den här bryggningen var att jag använde Barke pilsnermalt och golvmältat vetemalt. Återstår att se vilket smakbidrag det kan tänkas ge. Jag gjorde ingen förkultur på jästen utan hoppades lite grann på att jag underpitchade för att locka fram några bra estrar i det färdiga ölet.

Noteringar

180729 Mäskade en timme på 67 grader. 7,5 ml lactol i mäskvattnet. Ingen aning om pH. Kokade ytterligare en timme och kylde sedan till 21 C. OG 1.060 men fyllde på med lite kranvatten efter för att komma upp i 20 liter. 1.054 är nog det riktiga OG. Ingen syresättning men lät vörten rinna från hög höjd ner i jäskärlet. Pitch av jäst och raka vägen in i jäskammaren på 17 C.

180730 Puttrade på fint.

180926 Närmare två månader i jäskärlet runt 20 grader. Kanske inte helt optimalt men tid, ork och lustan föll inte på. Nåväl. Vid flytt till fat liknade den snarare en Kristall Weizen än en Hefe. Proteiner, jäst och dyligt verkade ha fallit ner till botten och känt sig bortglömd. Ett första smakprov utan kolsyra visade på både tydliga bananestrar och kreddnejlikafenoler (kanske tankens förutfattade mening, men jag inbillade mig det). Munkänsla var ju som väntat i det är skedet (utan kolsyra) nada, ingen alls. Den kommer ju bli bättre med lite kolsyra men jag tror och vet att jästen och proteinerna spelar roll här.  Så risken är absolut överhängande att det blir en ganska tunn öl med dåligt understöd. Å andra sidan träder estrarna och fenolerna fram mycket tydligare. Om jag hade blindprovat den här hade jag säkerligen blandat ihop den med en saison eller någon annan ljus öl i flamländsk tradition. Inte dålig men inte vad jag var ute efter. Vi får se..

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 15.5 IBUs 6.8 EBC 1.057 1.014 5.7 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner (Weyermann) 2.5 kg 50
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 2.5 kg 50

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Hallertau Magnum 10 g 60 min Boil Pellet 14

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Lactic Acid 7.50 ml 60 min Mash Water Agent
Calcium Chloride 4.50 g 60 min Boil Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Weihenstephan Weizen (3068) Wyeast Labs 75% 17.78°C – 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *