B059: Narangish – NEIPA

Jag brukar lyssna på den, för ölnördar och hembryggare, väldigt trevliga podden ”Ölpölen” med Olle (O/O) och Martin (Stigbergets). Det mest intressanta tycker jag alltid är hur andra tänker kring receptformulering och bryggteknik. Olle, som kommer från IT-världen är generöst nog väldigt mycket för Open source, varför man kan få en intressant inblick i både hans recept och teknik. För något avsnitt sedan utlovades receptet på ”Narangi” och mycket riktigt la dom sedan ut detta på poddens instagram:

O/O NARANGI (recept 2018-08-23)

OG: 16 Plato
FG: 3,7 Plato
ABV: 6,8%
IBU: Lagom

## Mäsk
82% Simpsons Extra Pale Ale
7,5% Torrified Wheat
7,5% Simpsons Oat Malt
3% Simpsons Cara Malt

Single infusion
Temp: 68 C
Tid: 60 min

Vatten
Ca: 150 mg/l
SO4: 150 mg/l
Cl: 150 mg/l
Mjölksyra för att få ner pH i mäsk till 5,2-5,3

## Kok
Tid: 60 min
Perle @ 60 min (15 IBU)
Jästnäring @ 10 min
Columbus @ whirlpool/hopstand (2,5 g/l)
Whirlpool/hopstand i 30 min.
Kyl till 19 C så snabbt som möjligt.

## Kalla sidan
Jäst: S-04

Pitch vid 19 C. Jäs sedan på 19 C till 75% av FG. Om möjlighet finns jäs sista 25% under 1 bar tryck. Torrhumla när jäsningen stannat och nått FG. Torrhumla 3-4 dagar.

Torrhumling
Mosaic: 10 g/l
Citra 2 g/l

Kallkrascha och låt ölen mogna i 1 vecka. Servera färskt och kallt. Om du upplever gröna toner eller humlebränna, låt ölen vila ytterligare några dagar. Humlebränna är en felsmak!

Vid en första anblick känns receptet ganska straightforward. O/O använder Simpsons malt vilket naturligtvis bidrar till att öletsmakar som det gör. Tyvärr går det ju inte få tag på så lätt för osshembryggare. Maltkompositionen känns dock igen från andra kommersiella NEIPArecept, med några nävar vetemalt och några nävar havre för både munkänsla,utseende och skumstabilitet.

Perle agerar bittergiva vilket enligt utsago ska ge entrevlig mjuk beska. Jag har aldrig använt den själv men ser fram emot attutvärdera den mot exempelvis Magnum eller Warrior som jag vanligtvis använder.

Vattnet är balanserat men har dragits upp något på alla reglage vad gäller kalcium, klorid och sulfater. Helt i linje med rådande konsensus (?) när det kommer till NEIPA-vatten.

Jäsningen sker delvis under tryck. Det förvånar mig lite attreceptet inte anger att även torrhumlingen ska ske under tryck utan efterjäsningen har avstannat. Tidigare har Olle spekulerat i att en bra humlearomdelvis kan tillskrivas att han torrhumlar under tryck. Kanske är det anpassatför den gemene hembryggaren? Intressant är även att han tillsätter jästnäringunder koket. Om jag minns rätt så ansåg han att detta kunde hjälpa just S-04att inte bilda så mycket diacetyl.

Intressant att få se vilka humlesorter de använder. I det här fallet Mosaic och Citra som är något av favoriter i ölsvängen just nu. Själva torrhumlingen känns något blygsam med tanke på hur mycket hembryggare pumpar i sina öl med just nu. För några år sedan var 12g/l enormt mycket, numera är det en ganska modest nivå. Förmodligen är det anpassat efter en större jästank där utbytet blir betydligt bättre. Och inte att förglömma så får ju bryggerierna tag i mycket bättre humle än vi hembryggare.

Med detta i baktanken behövde jag fylla på kranarna med IPAhemma. Jag tog inspiration av receptet ovan, men anpassade det lite efter vadjag hade hemma.

NOTERINGAR

181124 Bryggdag. Eller ja, första delen av bryggdagen. Krossade malt och mäskade in på 67 grader. Tillsatte 7,5 ml lactol i mäsken. Lät det stå över natt.

181125 Luktade svagt av bajsblöja i garaget. Jag vet inte om det var inbillning eller om mjölksyrebakterier fått fäste och dessutom fått för mycket syre. Verkar ju orimligt med tanke på att jag mäskade in vid 68 grader. Jag vet inte, kanske bara inbillning. Lakade ut en ganska mörkt vört, jag använde nog en lite för mörk karamellmalt. Kokade några timmar senare, efter julpyssel med familjen. Perle i vid 60 min. Är rädd att bittergivan blev lite mesig, men vi får se, det kanske går att justera i efterhand. Även vattensalter åkte i vid 60 min och jästnäring vid 15 min. Tomahawk i hopstand 80 grader. Kylde snabbt eftersom det var svinkallt ute. Lät det värsta böset sedimentera i 30 min innan jag flyttade över vörten till jäshinken. Två påsar torrjäst i och skjuts in i kylen på 17 grader.

181201 Hävert över till fat där torrhumlen redan låg. Fortfarande ett stort kreusen och därmed fortfarande aktiv jäsning. Satte på en övertrycksventil (spund) på ca 1 bar, svårt att ratta in det. Jäsning i rumstemperatur.

181208 Hävert över till serveringsfat eftersom stigarrörret på fatet hade kloggat igen med humle. Det kunde jag ju nästan ha räknat ut med röven med tanke på mängden torrhumle. Dessvärre följde ju en massa humlebös med till serveringsfatet, men jag lät det vara. In i fatkylen på 6 grader och med kolsyra påkopplad. Mycket druv och humlerester vid överföringen, i övrigt en hyfsat gulorange kulör på kreationen. Inte alls så mörkt som jag befarade vid jässtart. 181229 Har smakat denna under några veckor nu. Inte superpotent humlearom men väldigt fruktig. Jag har inte behövt korrigera bittergivan vilket bara illustrerar hur fiktivt IBU-värdet är. I själva verket gör torrhumlingen en hel del för den upplevda beskan i ett öl även om det rent teoretiskt inte ska ge nått tillskott. Dessvärre blev ölen något syrlig vilket var en missräkning när jag tillsatte lactol under mäskningen. Vörten var ju ganska mörk och därför hade jag inte behövt tillsätta så mycket mjölksyra som jag gjorde. I övrigt en helt ok nEIPA men inte så ”dank” som jag hoppats på. Ska använda Chinook som torrhumle nästa gång.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
19 L 60 min 13.8 IBUs 9.9 EBC 1.070 1.016 7.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale Malt, Extra (Simpsons ) 5 kg 80.65
Oats, Malted (Simpsons) 500 g 8.06
Wheat Malt, Pale (Weyermann) 500 g 8.06
Carared (Weyermann) 200 g 3.23

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Perle 20 g 60 min Boil Pellet 6.6
Columbus (Tomahawk) 50 g 60 min Aroma Pellet 14
Mosaic (HBC 369) 200 g 3 dagar Dry Hop Pellet 12.3
Citra 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 12
Columbus (Tomahawk) 50 g 3 dagar Dry Hop Pellet 14

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Lactic Acid 7.50 ml 60 min Mash Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 6.00 g 60 min Boil Water Agent
Calcium Chloride 4.00 g 60 min Boil Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale American (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C – 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *