B063: Yakima Valley IPA

Ok, efter otaliga försök med ett vettigt IPA-recept och metodik därtill fortsätter sökandet. Jag har gått igenom mina gamla anteckningar och försökt hitta gemensamma nämnare då resultatet blivit ok.

För det första, vete och havre i en IPA… Jag ska nog en gång för alla konstatera att det inte, för mig, bidrar på något sätt till att få ölen dit jag vill receptmässigt. Jag känner inte att ölen blir rundare, utan snarare grumlar det bara intrycket. Bort med det! Jag kommer fortsättningsvis hålla mig till en bra basmalt (golden promise) samt en mindre mängd karamellmalt och dextrinmalt. Mina lyckade IPA-recept har varit utan vete och havre, det måste säga nått.

Det tar oss osökt vidare till humlearomen, detta ständiga bekymmer. Delvis måste jag skylla på kvalitén vi hembryggare har tillgång till. Jag kan inte tänka mig att ett kommersiellt bryggeri hade nöjt sig med vad vi hembryggare får. Så vad kan jag göra åt det då? Jo, jag ska testa humle direkt från grossisten – Yakima Valley. Om det gör någon skillnad vet jag inte, det kanske bara jag som är petig, men det skadar ju inte att prova. Vidare har jag märkt att jag ändå föredrar när sulfat/klorid ration har varit till fördel för sulfat, så som Randy Moshers ideal pale ale-vatten: Ca: 110 – SO4: 350 – Mg: 18 – Na: 17 – Cl: 50. Ett sätt att rent vattenteoretiskt ge humlen en fördel.

Till själva förfarandet med humlen. Denna omgång ska jag även testa, att istället för att slänga i en bittergiva vid 60 min, köra en hopburst på 10 min från kokslut. (edit:nu gjorde jag iofs både och eftersom jag inte riktigt kunde motivera att pytsa i så mycket humle vid 10 min). Förhoppningsvis får jag med mig både beska och en fruktighet som kan bli en “backbone” till den humle jag slänger i vid hopstand (30 min, 70 C) och i torrhumling (3 dagar).

Så låt oss se vad det blir av detta!

VATTENPROFIL

Ca 135 – Mg 4 – Na 13 – SO4 240 – Cl 59 – HCO3 66

NOTERINGAR

190324 Bryggdag. Mäskning 1,5h, 2 ml mjölksyra enligt recept. pH uppskattningsvis 5,2 i mäsken enligt strips. Detta är ju lite intressant. Mina tidigare beräkningar av pH har ju inneburit att jag tillsatt nästan fyra gånger så mycket som denna gång. Nu hamnade jag ju rätt med betydligt mindre mjölksyra. Jag har ju varit ganska slarvig med att följa upp pH-värdet iofs. Alkaliniteten bör ändå vara lägre än vad min vattenrapport visar. Glömde tillsätta salter i koket, kanske gör detta vid senare tillfälle istället. Tillsatte dock jästnäring och irish moss vid 10 min. Kylning ner till 79 C sedan hopstand i 30 min. Tappade 10 grader under tiden. Vörten kyldes utan omrörning men fick inte någon fin proteinkoagulering, väldigt grumlig vört. Inte lika proteinrik malt denna gång, men ändå.. Pitch av förkultiverad jäst (2 l) varav hälften sparades för framtida bruk. Ingen syresättning mer än det höga fallet mellan kokkärl och hink. Fyllde på med ca 3 liter kallvatten i jäskärlet eftersom det blivit mer bortkok än förväntat. Ca 19 liter i hink, 17 grader i jäskylen. Och en sak till, humlen luktade alldeles fantastiskt i både påsen och i kokkärlet! Det här var nått annat!

190417 Ölen är flyttat, kolsyrad och har hunnit “sätta sig”. Mycket trevlig humlearom! Flera vändor bättre än tidigare. Däremot saknar jag den allra sista punchen i aromen men det kan jag inte beskylla humlekvalitén eller mängden humle för. Det handlar snarare om torrhumlingsteknik osv. Som det blev nu stannade humlen som en tjock kaka på toppen av ölen i jäskärlet. Rädslan för oxidering är påtaglig även hos den här hembryggaren, så jag vågade inte skaka ner den. En incident vid flytt av ölen till fat dock. Häverten tjuvdrog luft vilket medförde ett konstant bubblande i häverslangen. Tråkigt och onödigt. Ännu inga tecken på oxidering dock. Medusa-humlen då? Jo, första gången jag använder den och den var väldigt trevlig. Läste att den exempelvis skulle bidra med guava-toner, och det kan jag verkligen hålla med om. Är även glad över att jag skippat havre- och vetemalt. Den här IPAn är tydligare. Däremot skulle den behöva lite extra skjuts i beskan. Frågan är om jag inte ska gå över från Perle till Warrior igen för bittergivan.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 43.1 IBUs 11.0 EBC 1.056 1.010 6.1 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) 5 kg 96.15
Caramalt, Premium English (Simpsons) 200 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Perle 15 g 50 min Boil Pellet 6.8
Citra 50 g 10 min Boil Pellet 13.1
Medusa 50 g 10 min Boil Pellet 3
Citra 50 g 30 min Aroma Pellet 13.1
Medusa 50 g 30 min Aroma Pellet 3
Citra 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 13.1
Medusa 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 3

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Lactic Acid 2.00 ml 60 min Mash Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 8.00 g 60 min Boil Water Agent
Calcium Chloride 2.00 g 60 min Boil Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Vermont Ale (-) Yeast Bay 80% 17.78°C – 21.11°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”B063: Yakima Valley IPA”

  1. […] här är i princip samma öl som jag bryggde förra gången men med den skillnaden att jag boostat beskan några hack. Jag använder också Warrior istället […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *