B064: Yakima IPA II – IPA

Det här är i princip samma öl som jag bryggde förra gången men med den skillnaden att jag boostat beskan några hack. Jag använder också Warrior istället för Perle som bitterhumle, jag inbillar mig att den ger en mer distinkt, ruffigare beska. Det är något jag vill åt. En intressant grej som jag märkte med Beersmith 3 i mobilen är att att den numera räknar med ett IBU tillskott även för whirlpoolhumle under 70 grader. Något som otvetydigt sker men som ölbryggningsprogrammen inte tidigare tagit hänsyn till. Rent teoretiskt borde det inte ske någon ökning av IBU, men beskan upplevs definitivt som högre då man whirlpoolat/hopstandat med humle. Undrar hur man har kommit fram till detta och vilka värden som använts?

Till aromhumlen använder jag Sabro istället för Medusa kombinerat med Citra, båda från Yakima Valley beställningen. Alla påsar har hittills luktat fantastiskt. Den här gången kom jag också ihåg att tillsätta alla vattensalter, + i kanten till mig själv.

Det här var också första gången jag använde mitt egenkomponerade bryggverk a la e-biab. Mer om detta i ett eget inlägg kanske. Kort kan jag bara nämna att det är en pimpad BIAB-varaint där jag mäskar, lakar och kokar i samma kärl. Under mäskningen recirkuleras vörten genom bottenventilen in genom locket igen med en Riptide pump från Blichmann. Det innebär att jag slipper laka eftersom det i princip görs under hela mäskningen. Sedan lyfter jag ut biab-påsen med en vinsch och fortsätter att koka i samma kärl.

NOTERINGAR

190513 Bryggdag. Mäskningen gick lite sådär i det nya bryggverket. Termometern hade hamnat i någon ficka i påsen vilket gjorde att jag inte fick korrekta temperaturvärden. När jag väl kom underfund med detta så var vörten säkert 80 grader. I panik fyllde jag på med kallvatten för att sänka temperaturen vilket lyckades. Förmodligen brände jag ihjäl en del viktiga enzymer på köpet vilket gjorde mig orolig för spjälkningen av sockerarterna. Fortsatte med en extra lång mäskning så att jag skulle uppnå någon slags konvertering. Ett jodtest visade dock att jag lyckats konstigt nog. I övrigt löpte bryggdagen hyfsat smidigt. OG 1052 vilket var under förväntat 1.058, inte så konstigt med tanke på dekoktionen jag ofrivilligt gjorde. Pitchade nyodlad jäst och in i jäskylen på 17 grader.

190520 Torrhumling fast med lite mer än receptet eftersom jag passade på att göra slut på påsen, ca 270 g.

190527 Omtappad till fat, några dagar försent. Test av ölen innan kolsyra påvisade mycket riktigt en mer distinkt beska. Längesedan jag gjorde en öl med den här profilen inser jag. Humlen verkar spännande men för tidigt att säga något tycker jag. Mycket aromatisk.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 49.8 IBUs 11.0 EBC 1.056 1.010 6.1 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) 5 kg 96.15
Caramalt, Premium English (Simpsons) 200 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Warrior 30 g 60 min Boil Pellet 15
Citra 100 g 30 min Aroma Pellet 13.1
Sabro 100 g 30 min Aroma Pellet 17
Citra 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 13.1
Sabro 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 17

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Lactic Acid 2.50 ml 60 min Mash Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 8.00 g 60 min Boil Water Agent
Calcium Chloride 2.00 g 60 min Boil Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Vermont Ale (-) Yeast Bay 80% 17.78°C – 21.11°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *