B065: Yakima Pineapple Medusa Mosaic IPA – IPA

Det är nu officiellt sommar, semestern är i antågande och likaså en lokal hembryggarträff. Det har ju inte varit speciellt stor variation på bryggningarna det senaste. Det har varit IPA efter IPA. Jag har dock gett mig fan på att jag ska mejsla fram den optimala varianten. Dessutom vet jag hur det blir när IPAn är slut i fatet, det blir ett jäkla spring på systemet.

Det här receptet liknar de föregående på många sätt. Samma maltnota, något nedjusterad bittergiva, hopburst vid 5 min från slutet istället för whirlpool, nya humlesorter, ny jäst… eller, ja… det är typ samma recept. Ett annat litet undantag också, jag pytsade i 2,5 liter ananasjuice i jäshinken. Varför frågar ni? Nej, det gör ni inte. Men det kanske blir gott, vem vet? Dessutom blir det ju lite somrigt och en x-factor på hembryggarträffen.

NOTERINGAR
190601 Bryggdag. Trasslig bryggdag. Bryggde återigen på mitt nya egenkomponerade bryggverk. Jag är inte riktigt inkörd på det än. Nu sitter iallafall temperatursensorn på en bra plats. Har en variation på 2 grader på mäsken, och det är väl ganska ok tänker jag. Däremot lyckades min elpatron lägga av vi uppkok, vilket försenade hela bryggdagen långt in på natten. Jag fick pytsa över vörten till min gamla HLT och koka i den istället. Vid en närmare inspektion av kablaget såg jag att det hade smält, vilket var lite oroväckande. Medan jag kokade vörten i den andra kitteln fick jag dra om elen till bryggverket och göra nya kopplingar. I övrigt flöt det på som beräknat. Dock fortfarande dåligt utbyte i mäsken. Tror att jag får kanaler eftersom jag inte har någon vörtspridare vid återcirkulationen. Rädd för HSA, men det kanske bara är inbillning? OG 1.052 mot förväntat 1.056.

190603 Hällde i ananasjuicen i jäskärlet. SG på juicen 1.060.

190610 Torrhumlade enligt recept. Hälften av humlen i ett filter som sjönk till botten och hälften rakt i jäshinken. Kanske blir bättre bang for the bucks med humlen om inte allt lägger sig som en humlekaka på toppen?

190616 Tappade om till fat. Provsmakade ölen rumstempererad och utan kolsyra. Pektinet i ananasjuicen verkar ha gjort sitt. Hade inte en tanke på det men det kommer såklart agera klarningsmedel vilket gjorde att ölen var i det närmaste helt klar (eller blank som vissa hembryggare envisas kalla det. Jag håller inte med, en yta är blank, punkt). Fruktig, lite syrlig arom. Samma i smaken. Ser en viss risk med att beskan kommer krocka med syran, även om ingen av dom är överväldigande. Kolsyran kommer ju, av erfarenhet, accentuera både syra och beska, så det återstår att se. Kan nog bli en helt ok sommaröl! Inte helt nöjd med aromen dock, jag får nog fortsätta att undersöka torrhumlingstekniker.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 52.6 IBUs 13.9 EBC 1.056 1.014 5.6 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) 5 kg 64.94
Caramalt, Premium English (Simpsons) 200 g 2.6
Pineapple juice 2.5 kg 32.47

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Warrior 10 g 60 min Boil Pellet 19
Medusa 100 g 5 min Boil Pellet 3
Mosaic (HBC 369) 100 g 5 min Boil Pellet 11.3
Medusa 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 3
Mosaic (HBC 369) 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 11.3

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Lactic Acid 2.50 ml 60 min Mash Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 8.00 g 60 min Boil Water Agent
Calcium Chloride 2.00 g 60 min Boil Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
SafAle English Ale (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C – 24°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *