B063: Yakima Valley IPA

Ok, efter otaliga försök med ett vettigt IPA-recept och metodik därtill fortsätter sökandet. Jag har gått igenom mina gamla anteckningar och försökt hitta gemensamma nämnare då resultatet blivit ok.

För det första, vete och havre i en IPA… Jag ska nog en gång för alla konstatera att det inte, för mig, bidrar på något sätt till att få ölen dit jag vill receptmässigt. Jag känner inte att ölen blir rundare, utan snarare grumlar det bara intrycket. Bort med det! Jag kommer fortsättningsvis hålla mig till en bra basmalt (golden promise) samt en mindre mängd karamellmalt och dextrinmalt. Mina lyckade IPA-recept har varit utan vete och havre, det måste säga nått.

Det tar oss osökt vidare till humlearomen, detta ständiga bekymmer. Delvis måste jag skylla på kvalitén vi hembryggare har tillgång till. Jag kan inte tänka mig att ett kommersiellt bryggeri hade nöjt sig med vad vi hembryggare får. Så vad kan jag göra åt det då? Jo, jag ska testa humle direkt från grossisten – Yakima Valley. Om det gör någon skillnad vet jag inte, det kanske bara jag som är petig, men det skadar ju inte att prova. Vidare har jag märkt att jag ändå föredrar när sulfat/klorid ration har varit till fördel för sulfat, så som Randy Moshers ideal pale ale-vatten: Ca: 110 – SO4: 350 – Mg: 18 – Na: 17 – Cl: 50. Ett sätt att rent vattenteoretiskt ge humlen en fördel.

Till själva förfarandet med humlen. Denna omgång ska jag även testa, att istället för att slänga i en bittergiva vid 60 min, köra en hopburst på 10 min från kokslut. (edit:nu gjorde jag iofs både och eftersom jag inte riktigt kunde motivera att pytsa i så mycket humle vid 10 min). Förhoppningsvis får jag med mig både beska och en fruktighet som kan bli en “backbone” till den humle jag slänger i vid hopstand (30 min, 70 C) och i torrhumling (3 dagar).

Så låt oss se vad det blir av detta!

VATTENPROFIL

Ca 135 – Mg 4 – Na 13 – SO4 240 – Cl 59 – HCO3 66

NOTERINGAR

190324 Bryggdag. Mäskning 1,5h, 2 ml mjölksyra enligt recept. pH uppskattningsvis 5,2 i mäsken enligt strips. Detta är ju lite intressant. Mina tidigare beräkningar av pH har ju inneburit att jag tillsatt nästan fyra gånger så mycket som denna gång. Nu hamnade jag ju rätt med betydligt mindre mjölksyra. Jag har ju varit ganska slarvig med att följa upp pH-värdet iofs. Alkaliniteten bör ändå vara lägre än vad min vattenrapport visar. Glömde tillsätta salter i koket, kanske gör detta vid senare tillfälle istället. Tillsatte dock jästnäring och irish moss vid 10 min. Kylning ner till 79 C sedan hopstand i 30 min. Tappade 10 grader under tiden. Vörten kyldes utan omrörning men fick inte någon fin proteinkoagulering, väldigt grumlig vört. Inte lika proteinrik malt denna gång, men ändå.. Pitch av förkultiverad jäst (2 l) varav hälften sparades för framtida bruk. Ingen syresättning mer än det höga fallet mellan kokkärl och hink. Fyllde på med ca 3 liter kallvatten i jäskärlet eftersom det blivit mer bortkok än förväntat. Ca 19 liter i hink, 17 grader i jäskylen. Och en sak till, humlen luktade alldeles fantastiskt i både påsen och i kokkärlet! Det här var nått annat!

190417 Ölen är flyttat, kolsyrad och har hunnit “sätta sig”. Mycket trevlig humlearom! Flera vändor bättre än tidigare. Däremot saknar jag den allra sista punchen i aromen men det kan jag inte beskylla humlekvalitén eller mängden humle för. Det handlar snarare om torrhumlingsteknik osv. Som det blev nu stannade humlen som en tjock kaka på toppen av ölen i jäskärlet. Rädslan för oxidering är påtaglig även hos den här hembryggaren, så jag vågade inte skaka ner den. En incident vid flytt av ölen till fat dock. Häverten tjuvdrog luft vilket medförde ett konstant bubblande i häverslangen. Tråkigt och onödigt. Ännu inga tecken på oxidering dock. Medusa-humlen då? Jo, första gången jag använder den och den var väldigt trevlig. Läste att den exempelvis skulle bidra med guava-toner, och det kan jag verkligen hålla med om. Är även glad över att jag skippat havre- och vetemalt. Den här IPAn är tydligare. Däremot skulle den behöva lite extra skjuts i beskan. Frågan är om jag inte ska gå över från Perle till Warrior igen för bittergivan.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 43.1 IBUs 11.0 EBC 1.056 1.010 6.1 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale, Golden Promise®™ (Simpsons) 5 kg 96.15
Caramalt, Premium English (Simpsons) 200 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Perle 15 g 50 min Boil Pellet 6.8
Citra 50 g 10 min Boil Pellet 13.1
Medusa 50 g 10 min Boil Pellet 3
Citra 50 g 30 min Aroma Pellet 13.1
Medusa 50 g 30 min Aroma Pellet 3
Citra 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 13.1
Medusa 100 g 3 dagar Dry Hop Pellet 3

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Lactic Acid 2.00 ml 60 min Mash Water Agent
Gypsum (Calcium Sulfate) 8.00 g 60 min Boil Water Agent
Calcium Chloride 2.00 g 60 min Boil Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Vermont Ale (-) Yeast Bay 80% 17.78°C - 21.11°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Mash In 66.67°C 60 min

8 kommentarer

 1. Jag håller med dig om att det blir lätt att jaga maltnota när man brygger IPA och jag har flera gånger ifrågasatt mig själv och hur mycket tid man verkligen ska lägga på det. Tittar man på t.ex. Alchemist Heady Topper så är det ju bryggd med 100% 2-row. Det jag tycker man kan fundera på kring maltnotan är vilken avslutning och munkänsla man vill ha på sin IPA. Vill man ha en torr och lite lättar avslutning bör man nog hålla sig borta från diverse specialmalt och omältade ingredienser.

  När det gäller humlen så handlar nog väldigt mycket om kvalité och där kan det, som du skriver, vara så att vi hembryggare får ta del av det som många gånger “blir över” då stora uppköpare och bryggerier fått välja. Något som jag kan tipsa som jag inte vet om du testat är att torrhumla en andra gång på fat under tryck, förslagsvis i en humlekorg med lock. Försök flytta ölen så syrefritt som möjligt mellan jäskärl och fat, och sedan från fat till fat. Om du har tillgång till två fat vill säga…

  1. Tack för input! Ja, jag har funderat på det där med malt och ölets avslutning också. Jag är inte nödvändigtvis ute efter ett torr avslutning, utan snarare en rundare variant där beskan bryter av. Däremot är jag inte säker på att vete- eller havremalt är rätt väg att gå för att uppnå detta. Jag upplever inte det iallafall. Det blir “fel” typ av rundhet för mig. Jag tror jag kan komma dit med en gnutta dextrin/karamellmalt och högre mäsktemp istället. Iallafall är det den gemensamma nämnaren när jag tittar tillbaka på mina tidigare recept.

   Vi får se vad torrhumlingen ger denna gång! Kanske ska jag dela upp det i två potioner som du säger. Jag har alla möjligheter att labba med torrhumling under tryck. Doften i Yakima-påsarna var iallafall fantastisk och stor skillnad mot hembryggar-dito.

 2. Jag brygger en Dubbel IPA nu och har tyvärr fått en riktigt trött Cascade från Ölkompaniet i Gbg. Så trött att jag nästan är sugen på att gån tillbaka med den. Humlekvalitet och begränsning av syre tror jag är A&O, lite trist att det faller på kvaliteten då.. Blev lite nyfiken på beställningen från Yakima Valley där – vad fick du betala i frakt? Och hur lång tid tog det?

  1. Hej! Fasen vad trist! Vi gjorde en sambeställning några hembryggare, så kan inte svara på vad frakten blev. Vi beställde 15 kg humle tror jag, du ska inte ha så mycket kanske? 🙂 Men killen som höll i beställningen mailade Yakima om olika fraktnivåer tror jag. Angående tiden så tog det dryga månaden innan humlen hittade fram. Men då var det snöstorm och inställda transporter i USA som upptog merparten av den tiden. Inget bra svar där heller dessvärre.

   1. Okej! Ja, jag tog ut ett prov på ölen nu och den smakar precis så som humlen luktade – typ gräsig bark på nåt dassigt sätt. Tråkigt sätt att kasta bort en batch liksom. Ska nog börja med att öppna påsen direkt efter köp och gå tillbaks med den om den inte håller måttet.

    Planerar ni en ny beställning framöver så är jag gladeligen med och delar! 😉

   2. Hej, angående frakt från Yakima så kostar det $33 för upp till 1,8 kg såg jag. Men den stora frågan är om det kommer på tull och moms också när du köper från USA, vet du det Eric?

    1. Som jag minns det tillkom tull och moms ja. Vi gjorde ett samköp mellan några hembryggare så jag kommer inte ihåg exakt vad det landade på. Min jag tror att det i slutändan var ungefär som Sverigepriser.

 3. Jag köpte nu på Black friday 1,8 kilo humle från Yakima Valley Hops och tull blev 158 spänn.
  Humlesorter 2019 crop: Citra, Mosaic, Sabro, Galaxy ca 225g och Centennial ca 450g
  2018 crop: US goldings ca 450g
  Totalt: 1035 spänn

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: